Suomen viskimarkkinat käyvät kuumina

Paljon uusia viskejä ja tislaamoja

Olen saanut muutaman pyynnön kertoa Suomen tislaamojen tilanteesta. Joten tässä lyhyt kooste tietojeni pohjalta missä mennään ja mitä tulevaisuuden suunnitelmia tislaamoilla on. Kokonaisuudessaan tilanne on mahtava suomalaisen whiskyn ystävälle!

Teerenpeli Distillery

2002 perustetulla tislaamolla on jo ikänsä puolesta hyvä valikoima markkinoilla ja saatavuus mallillaan. 10- vuotias on vanhin heiltä markkinoilla oleva. Vaikka tislaamon ikä riittäisikin, 15-vuotiasta suomalaista viskiä saamme silti edelleen odotella, mutta 12-vuotias on tulossa. Haasteena on riittävän vanhojen tynnyreiden riittävyys. 100 000 litran vuosituotannollaan on edelleen Suomen suurin. Suosittelen testaamaan Kaski viskin.

Valamo

Valamon alun kokeiluerien viisivuotiasta oli vielä hetki sitten Alkon hyllyiltä saatavilla, mutta nyt 600 pullon erä on loppu. Kuusivuotias on tulossa piakkoin. Valamo investoi vajaat kolme vuotta sitten isompaan automaattiseen 1000l laitteistoon, jolla tehdyt ensimmäinen erät ovat tulossa helmikuussa 2018 saataville. Mukana on myös savuinen versio. Vuosituotanto on tällä hetkellä 50-60 000 litraa ja tavoite on 150 000 litraa. Valamo on myös investoinut Itä-Suomessa 400 000 litran varastoon. Suosittelen testaamaan tulevaa kuusivuotiasta.

Kyrö Distillery

Kyrö taitaa selkeästi julkisuuden ja brändäämisen parhaiten suomalaisista tislaamoista ja onkin ollut paljon myös valtamediassa esillä. Ensimmäinen ruisviski tuli ja meni. Toinen erä saatavilla Alkoista 13.11. Viimeisimmän tiedon mukaan ympäri Suomea tarkasti harkituista Alkoista. Erä on huhujen mukaan kuusinkertainen verrattuna ensimmäiseen. Varmaa tietoa ei ole, mutta veikkaan että vastaavia eriä tippuu satunnaisesti seuraavan parin vuoden ajan. 2015-16 kun heiltä meni pääasiassa ginin tekemiseen. Varastoissa viskiä on kypsymässä viimeisten tietojen mukaan 100 000 litraa vuoden loppuun mennessä. Giniä tänä vuonna tulee ulos 225 000 litraa. Suosittelen maistamaan viskiä jos saat jostain.

Helsinki Distilling Company

Ensimmäiset viskit olleet valmiina muutamia kuukausia. Alkon hyllyille tulossa näillä näkymin 23.11. Ainakin alkuvaiheessa kolme eri vaihtoehtoa: perinteinen mallasviski, 100% ruisviski ja 70% ruista + 30% ohraa olevaa viski. Heiltäkään ei isoja eriä ole odotettavissa seuraavan parin vuoden aikana. Investoivat uuteen isompaan laitteistoon kesällä, joka tulee olemaan tulevaisuuden pohjana. Suosittelen vierailua teurastamolla tislaamobaarissa, jossa pääsee jo maistamaan kaikkia kolmea viskiä.

Ägräs Distillery

Ensimmäinen viski tulossa 2020. Tislettä on tänä vuonna tehty 1500 litraa. Suosittelen maistamaan juuri valikoimaan tullutta lonkeroa.

Muut

Muitakin muitakin pieniä eriä liikkuu silloin tällöin, eikä tietysti voi unohtaa suomalaisen viskin pioneeria Beer Hunter´sia, joka edelleen tuottaa Old Buck viskiä vuosittain muutamia satoja litroja. Suunnitelmia viskin tekemiseen on esim. Tornioissa Sangen panimotislaamolla. He ovat rahoittaneet toimintansa joukkorahoituksen kautta, sen haasteita otti esille Talouselämä . Viskin tuotannon aloittamisen haastehan on selvitä ensimmäinen kolme vuotta ja Talouselämän esiin tuomien lukujen valossa tuo tulee olemaan Sangenille sangen haastavaa.