Uisge 2024 – ennakko

Aloitetaan isolla kiitoksella järjestäjien suuntaan! Mahtavaa että pääsemme jälleen nauttimaan Uisgen tunnelmista! 1,5 vuotta ehti taas vierähtää edellisestä tapahtumasta. Uisgen vihko on jälleen julkaistu ja tarjolla on n. 400 viskiä maistettavaksi ja kattava määrä myös muita alkoholeja, konjakit uutena. Reilu 20 tastingia myös tarjolla, pääasiassa ulkomaisten pitäjien toimesta, lakoista riippumatta. Ja mainituista lakoista riippumatta varmastikin taas satamäärin loistavaa viskiseuraa tiedossa.

Aloitetaan ennakko purkamalla ajatuksia tastingeista. Tarjolla on perusrangea ja monia uutuuksia. Itse ostin lipun heti Glenfarclasin tastingiin, joka oli viime kerralla huikea 40- ja 50-vuotisine tynnyrisampleineen. Odotukset ovat jälleen kovat! Kilchomanin edustaja Emma McHarris pitää molempina päivinä tastingin, jota en kyseisen tislaamon ystävänä jättäisi väliin. Luvassa täälläkin jotain yllätysviskiä. Saamme myös English Whiskyn edustajan Mike Fisherin pitämään tastingin molempina päivinä. Jos oikein muistan niin Uisgessa on tainnut olla yksi English Whisky Co:n viski aiemmin maistelussa, nyt niitä on jo tässä tastingissa viisi. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus Suomeen. Toinen vähemmän esillä ollut nuori tislaamo Glasgow Distillery on lähettänyt Sebastian Bunfordin esittelemään heidän tuotteitaan. Vahva kuuden viskin valikoima lineupissa. Ja ei sovi myöskään unohtaa jo Uisgeen toista kertaa saapuvaa Jake Saundersia. Hänen tarinansa ovat aina kuulemisen arvoisia ja lineupin Jura 1990 sekä Tamnavulin 16yo tynnyrisample tuskin jättävät ketään kylmäksi.

Uisgen vihkon julkaisu paljastaa myös tämän vuoden Uisgen parhaat viskit, joita olin jälleen mukana valitsemassa. Kollegani Finnishmalt on kirjoittanut tuomaroinnista hyvän blogin. Uisgen kolme parasta viskiä tänä vuonna olivat:

  1. Glenfarclas Vintage 2008/2022, single sherry cask #375, “Suomi Finland 105” Sarjasta Highlandin alueen single malt -viskit, maahantuoja Pikkulintu.
  2. Teerenpeli “Kulo” 7 yo, Sarjasta pohjoismaiset viskit, Teerenpeli Panimo & Tislaamo.
  3. Bushmills Vintage 2011, Causeway Collection, Banyuls Casks Sarjasta irlantilaiset viskit, maahantuoja Anora Group.

Tämän vuoden voittaja on Glenfarclasin Suomeen pullottama 105 juhla single cask, joka juhlisti Suomen 105-vuotispäivää. Ehdottomasti maistamisen arvoinen Tätä kirjoitettaessa sitä oli vielä Alkostakin saatavilla. Glenfarclas päätti Aberlourin A’bunadhin kahden perättäisen kerran voittokulun. A’bunadh jäi tällä kertaa omassa sarjassaan toiseksi. On mahtavaa, että Teerenpelin Kulo pärjää näissä kilpailuissa vuodesta toiseen! Kolmanneksi sijoittunut Bushmills oli itselleni positiivinen yllätys sokkomaistelussa.

Tutustuessani Uisgen tämän vuoden viskeihin, oli ensimmäinen tunne, ettei listoilla ole kovin montaa itselleni todella mielenkiintoista viskiä. Sitten kun ajatuksen kanssa kävin listan läpi, niin kyllä sieltä n. 50 viskiä löytyi, mitä voisin maistella eli enemmän kuin kahtena päivänä ehtii. Toinen ajatus oli monien merkittävien tislaamojen/viskitalojen/maahantuojien puuttuminen tapahtumasta. Merkittävimpinä nostoina Edrington, Hartwall ja Kyrö. Tietämättä syitä taustalla on erittäin harmillista osallistujien kannalta, että monet suomalaisten suosikit loistavat poissaolollaan. Mutta asia lienee syytä kääntää positiiviseksi. Suosittelen hyppyä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja maistamaan uusien sekä vähemmän tunnettujen tislaamojen viskejä.

Suomalaisista Teerenpeli tuo hyvän kattauksen, ja jos aiemmin on jäänyt 14-vuotias maistamatta niin Uisgessa on jälleen mahdollisuus. Amarone trilogian kaksi ensimmäistä viskiä Vetehinen ja Weden Emo myös tarjolla. Harmillisesti heidän 15-vuotias nähdään ensimmäistä kertaa vasta parin viikon päästä Cinderellan viskiristeilyllä. Valamolla myös laaja kattaus mukana ja joukosta helppo poimia 8yo Oloroso sekä Uisge 2024 special release. HDCO tuo peruskattauksen lisäksi pre-batcheina maissiviskiä ja sherrytynnyrissä kypsytettyä ruisviskiä. Nämäkin helppoja valintoja maistelulistalle.

Indypullojen tarjonta lepää jälleen Pikkulinnun ja Vinoblen laajojen valikoimien varassa. Mutta pelkästään jo näillä standeilla voi halutessaan viihtyä kaksi päivää. Heiltä löytää varmasti jokaiselle jotain. Mainittava on jälleen Pikkulinnun maahantuoman Glenfarclasin 34 eri viskiä (edellisellä kerralla 39). Pikkulinnun valikoimista nostaisin myös mielenkiintoisen setin Arranin tislaamon erilaisia tynnyrikokeiluja vuosituhannen alusta. Näitä olen jokusen maistanut, ja eivät ole yleensä jättäneet kylmäksi. Erityinen kunniamaininta uudelle maahantuojalle Barrel Rollersille, joka tuo tarjolle kattavan valikoiman Glasgow Distilleryn viskejä, joukossaan Uisge 2024:n virallinen pullote.

Perinteiseen tapaan tässä lista kuudesta viskistä, jotka itse meinaan maistaa (jo edellä mainittujen lisäksi):

  1. Ardnamurchan “2017/AD”, 1st Fill Ex-Sherry (53,6 %) – Pikkulintu
  2. Bruichladdich “Black Art – Edition 11.1”, 24 yo (44,2 %) – Beverage Partners Finland
  3. Glenfarclas Vintage 1980, Christmas Malt, Port Pipe Edition (pullotettu 17.12.2014; 45,3 %) – Pikkulintu
  4. Mortlach Vintage 2008, 14 yo, Sherry Hogshead #HL19958 (pullotettu 2023; pullottaja Edition Spirits; 50,3 %) – Vinoble
  5. Penderyn “PT-351”, Tawny Port Single Cask (single malt whisky; 55,4 %; Wales) – Vinic
  6. The English Vintage 2007, 16 yo, Founder’s Private Cellar Port Cask (single malt whisky; 54,1 %; Englanti) – Vinic

Mahtava viskiviikonloppu jälleen edessä. Nähdään viskin äärellä!