Uisge 2018

Jälkiraportti

Kahden päivän Uisgeesta on pikkuhiljaa toivottu. Onnistuneen tapahtuman reseptiikkaan kuuluu vanhoja tuttuja, uusia ystäviä ja pientä hulluttelua. Onnistuin ainakin omalta kohdaltani nämä kriteerit ylittämään. Etukäteen olin vähän huolissani oliko listalla riittävästi mielenkiintoisia viskejä, mutta niitä taisi olla juuri sopivasti, kun täydensi vähän erikoisemmilla välejä. Loppujen lopuksi tämänkin tapahtuman loivat ihmiset ja sainkin paljon hyviä uusia kontakteja, joiden uskon auttavan paljon myös omalla blogitaipaleellani tulevaisuudessa.

Jos lähdetään purkaamaan sisältöä suomalaisista tislaamoista. Valamoa lukuunottamatta ne olivat loistavasti esillä ja ruisviskin lähettilläät Kyrö ja HDCO myös palkittiin vuoden viskiteko -palkinnolla SMWS:n toimesta. HDCO marssitti kaiken kansan maistettavaksi rye malttinsa, joka koostuu 70% rukiista ja 30% ohrasta. Tästä tulee reilun 300 pullon erä baareille, joten yhä useammat pääsevät mukaan ruisjunaan. Muutamat onnekkaat tastingin ostaneet pääsivät maistamaan myös Kyrön kolmatta. Tämä puolen vuoden ajan bourbonissa makua kerännyt viski tulee Kalle Valkosen mukaan olemaan enemmän sitä suuntaa miltä Kyrön viski tulee maistumaan, ja maistuihan se myös minulle! Ägräksen ensimmäiset puolivuotta Oloroso- ja PX-tynnyreissä kypsyneet savuiset tisleet olivat myös maistettavissa. Ja savulinjalla eteni myös Teerenpeli tuoden uuden savuisen viskinsä maistettavaksi. Tämä pitäisi olla piakkoin myös kaikkien kuluttajien saatavilla.

Muista yhteistyökumppaneista itseäni aavistuksen harmitti Brew Seekerin puuttuminen, sillä heillä on monen hyvän tislaamon edustus. Toisaalta se edesauttoi muutamia kokeiluja, joista jäi positiivinen fiilis. Vanhan kunkkuhan oli kiistämättä Pikkulintu, joka toi isot dramit tarjolle, ilman heitä tuskin moni kokeneempi harrastaja olisi ilmaantunut paikalle. Heille kaipaisinkin haastajaa esim. Oulun viskibaareista! Omaan makuun kakkoseksi rankkaan Dram Dealersin IB tarjonnan, josta sai erinomaisella hinta-laatusuhteella monia loistavia viskejä. Monilta kumppaneilta löytyi myös erilaisia pienempi helmiä, joka kalastajan makuun. Itselläni jäi vain ihan muutama tiski täysin ilman asiointia.

Omalta kohdaltani tapahtumasta jäi hyvä fiilis vaikka olenkin edelleen sitä mieltä, että viskiä pitäisi päästä nauttimaan rauhallisemmassa ympäristössä asianmukaisissa istuimissa. Mutta välillä hullutellaan!