Esittelyssä: Riku Koivumäki & Dram Dealers

Kuka olet ja miten päätynyt nykyisiin tehtäviin?

Tottelen nimeä Riku Koivumäki ja olen yrityksen Dram Dealers Oy:n toinen perustaja- sekä omistaja. Nuoresta iästäni huolimatta viskien harrastaminen on kuulunut elämääni jo hyvän aikaa.

Idea syntyi Kirkkonummelaisessa ravitsemusliikkeessä, jossa paikan omistaja pyysi nimeämään tuotteita, joita kannattaisi harkita tilattavaksi paikallisten viskinharrastajien iloksi. Hän itse oli hyvin vastahakoinen kuitenkin tilaamaan niitä verkkokaupoista ym. liiallisen työmäärän vuoksi ja tässä nyt ollaan.

Kerro lyhyesti edustamastasi maahantuojasta?

Dram Dealers on pien- ja erikoiserä artesaanituotteisiin, pääasiassa viskeihin keskittyvä maahantuoja sekä tukkukauppa. Koko valikoimaamme kuuluu tällä hetkellä viskejä, rommeja, ginejä ja oluita.

Mitä viskimerkkejä edustatte?

Suurin osa tuotteista on Single Cask IB -pullotteita, mutta myös OB -pullotteita tulossa. Valikoimasta löytyy tällä hetkellä pullotteita 41:stä eri tislaamosta sekä hieman blendejä.

Toimittajat ja pullottajat joita edustamme ovat siis:

  • Hunter Laing: Old Malt Cask, The First Editions, Old & Rare ja muut sarjat
  • Hart Brothers
  • The Glasgow Distillery
  • Old St. Andrews

Mitä ja miten painotatte portfoliossanne?

Kaikki tuotteemme ovat pien- ja erikoiserä pullotteita toimittajilta, jotka olemme tuominneet laadukkaiksi, sekä sellaisia tuotteita, joita ei vielä Suomessa ole laajalti saatavissa.

Ketkä ovat tärkeimmät yhteistyökumppaninne?

  • Richard J. Barbour, Maltmen & The 49 Wine & Spirits Club
  • The Glasgow Distillery
  • Hotel Haven
  • Kerttulin Kievari

Minkälaista kilpailu on Suomessa?

IB -pullotteiden kilpailu on Suomessa vielä melko vähäistä enkä näe OB -pullotteitakaan varsinaisesti kilpailijoina. Oikeastaan koen sen hyvänä asiana viskin menekin kasvattamisen ja ylläpitämisen suhteen.

Millainen toimintaympäristö Suomi on yrityksellenne?

Tiukka alkoholilainsäädäntö, pienet markkinat ja turha byrokratia alalla luo tietysti omat haasteensa, mutta kasvava viskien suosio ja vähitellen muuttuva alkoholilainsäädäntö helpottavat toimintaa vähitellen. Suurin ongelma on ehdottomasti mainontakielto, jonka vuoksi kuluttajille on vaikeaa saada tieto uusista tuotteista ja niiden saatavuudesta.

Miten alkoholilain uudistus vaikutti toimintaanne?

Tämän hetkiseen toimintaan uudistus ei juurikaan aiheuttanut muutoksia, mutta sen muuttuminen nyt ja tulevaisuudessa väkisinkin aiheuttaa toiveita vähittäismyynnin vapautumisesta ja siihen aiomme olla valmiita.

Mitä Suomessa pitäisi vielä muuttaa?

Turhan byrokratian karsiminen ehdottomasti. Valvonta on tehty niin vaikeaksi ja mahdottomaksi, että sitä ei käytännössä ole ja tuottaa turhaa työtä niin Valviralle kuin alalla toimijoille.

Monopoli taas ei välttämättä ole huono asia, mutta Alkon monopoliaseman väärinkäyttö, korkeat hinnat sekä lakien ja ohjeistuksien noudattamatta jättäminen tulisi ehdottomasti purkaa. Vähittäiskaupan vapautuminen ei tietenkään haittaisi ollenkaan meitä.

Mihin panostatte lähitulevaisuudessa?

Ehdottomasti laajempaan kirjoon tuotteita, viskien lisäksi rommia, giniä, olutta ja muita tisleitä, sekä näiden tuotteiden saaminen Alkoon, risteilyaluksille ym. jotta kuluttajatkin pääsevät näistä helpommin nauttimaan.

Alkoholilakiin tapahtuneet muutokset enteilevät vähittäismyynnin vapautumista, tähän toki vielä pitkä matka, ja johon aiomme olla valmiita.

Mitä viskejä on tulossa ja miten niitä pääsee maistamaan?

Pyrimme tuomaan ja pitämään valikoimassa vähemmän tunnettuja/huomiota nauttivia tuotteita, jotka ovat tynnyrinvahvuisia sekä aiomme myös panostaa enemmän kalliimpiin ja harvinaisempiin tuotteita esim. Port Ellen, vanhoja Macallan -pullotteita ja sen sellaisia. Otamme myös mielellään vastaan ehdotuksia asiakkailta sekä kuluttajilta

Mainittakoon ainakin The Glasgow Distilleryn ensimmäinen pullote ”1770”, joka on ensimmäinen Glasgowssa tislattu mallasviski yli sataan vuoteen. Saamme myös tämän vuoden puolella new make -tislettä, jota aiomme kypsyttää itse Suomen maalla.

Tällä hetkellä kuluttajat pääsevät nauttimaan tuotteita ravintoloissa sekä järjestämissämme tasting tilaisuuksissa. Verkkokauppa kuluttajille on työnalla, mutta kuitenkin tämän vuoden puolella tarkoitus saada käyttöön.

Millä tavoin edistätte yhteistyötä kuluttajiin ja viskiharrastajiin?

Osallistuminen tapahtumiin ja järjestämällä tasting iltoja ovat toistaiseksi parhaita tapoja olla kuluttajiin ja harrastajiin yhteydessä.

Lähitulevaisuudessa avaamme whiskyklubi.fi sivuston viskinharrastajien ja tietysti muidenkin kuluttajien iloksi, jossa ideana on saada kuluttajille paremmin tietoa viskeistä ja niiden saatavuudesta sekä vuorovaikutusta molempiin suuntiin.