Uisge 2019: Ennakko

Mitä, missä ja milloin

Lumi on vallannut Helsingin maat ja mannut, mutta lumesta on hyvä pitää taukoa tulevana viikonloppuna suuntaamalla Viskin valtakuntaan eli suurimpaan suomalaiseen viskitapahtumaan Uisgeen! Jos olet missannut kaikki ennakkotiedot niin kannattaa tässä vaiheessa suunnata kollegani Viskisiepon Uisge sivulle, missä on koottuna perusasiat tapahtumasta. Tänä vuonna olemme saaneet hyvissä ajoin tietoa tapahtuman tastingeista, mikä lienee vaikuttanut siihen että aika moni niistä on jo etukäteen loppuunmyyty tätä kirjoitettaessa. Loistavaa on myös, että olemme jälleen saaneet etukäteen tiedon tapahtumassa tarjolla olevista juomista ohjelmavihkon muodossa. Enää kun sinne saisi etukäteen hinnat, niin olisi vielä helpompaa suunnitella etukäteen omat maistelut.

Olin henkilökohtaisesti mukana tänä vuonna tuomaristossa, joka valitsi Uisgen parhaan viskin. Tällä kertaa parhaimmaksi nousi Red Breastin 21-vuotias irlantilainen viski. Tämä ei kuulunut omiin suosikkeihini, mutta ehdottomasti maistamisen arvoinen! Laajin skaala kilpailussa oli Highland/Speyside sarjassa, jossa oli jopa 45 osallistujaa. Tämä olikin itsellenikin mieluisa tuomarointiosuus ja kaikki kolme palkintosijoille yltänyttä löytyivät korkealta omastakin lapusta sokkomaistelujen jälkeen. Sherryisen viskin ystäville hyvä kolmikko maisteluun.

Image result for red breast 21

Vaikka suurin osa tastingeista onkin jo loppuunmyyty niin tässä pari suositusta molemmille päiville. Näihin saa kirjoitushetkellä vielä ostettua lippuja.

 

Perjantain suositukset kokeneemmille viskinharrastajille:

Klo17-18:15 Hart Brothers’ Young Adults

Glen Scotia 24 YO, 1992, Madeira Hogshead, 49,5 % 

Tomatin 26 YO, 1989, American Oak, 45,7 %

Aultmore 24 YO, 1990, First Fill Sherry Butt, 46,0 %

Mortlach 23 YO, 1994, American Oak, 51,5 %

Linkwood 26 YO, 1990, First Fill Sherry Butt, 47,3 %

Nimensä mukaisesti hyvin aikuisia viskejä mielenkiintoisilta vähän tuntemattomammilta tislaamoilta. Ja kaikki myös single caskeja. Näitä ei monesti pääse maistamaan!

19-20:15 Dramfool Whiskies

Dramfool 2, Bruichladdich first fill sherry hogshead, 9 years old, 58.2%

Dramfool 14, Octomore 2011, bourbon barrel, 6 years old, 62.0%

Dramfool 15, Bowmore 1996, bourbon hogshead, 21 years old, 52.9%

Dramfool 17, Cola Ali Too, finished in a first fill Oloroso Sherry Hogshead for 2 years, 10 years old, 57.5%

Dramfool unreleased (cask sample), Caol Ila 2008, bourbon matured, 10 years old, 58.7%

Yksi mielenkiintoisimmista uusista tulokkaista Uisgen viskikartalla. Dramfool on tuore yksityinen pullottaja. Perustettu 2015 Bruce Farquharin toimesta, joka vei oman viskiharrastuksensa uudelle tasolle. Bruce itse on esittelemässä omia viskejänsä.

 

Lauantailta poimintoja tuoreemmalle viskin ystävälle:

Klo 19-20:15 Glengoyne Distillery Whiskies

Glengoyne 12 Years Old 43%

Glengoyne Cask strength, batch 006. 58,9%

Glengoyne 18 Years 43 %

Glengoyne 21 Years 43%

Glengoyne 25 Years 48%

Hyvä kattaus Glengoynen perusvalikoimaan ja tuo esille viskin monta eri puolta. Kruununa pääsee kokemaan 25-vuotiaan sherrypommin, joka edustaa yhtä ääripäätä viskeissä. Sitä joko rakastaa tai sitten vaan tykkää.

Klo 19-20:15 Compass Box Whiskies

Compass Box, Hedonism The Muse

Compass Box, Stranger & Stranger

Compass Box, Flaming Heart  6th Edition

Compass Box, The Story Of The Spaniard

Compass Box, Juveniles

Mielenkiintoisia ja maukkaita viskejä blendien puolelta. Pullottaja joka on onnistunut luomaan single malt tasoisia blendviskejä. Tässä tastingissa hyvin katettuna heidän laaja skaalansa ja kruununa jyväviski Hedonism The Muse, joita huhun mukaan on Suomeen saatu vain yksi pullo.

Kokonaisuudessaan Uisgen tarjonta on varsin laaja ja jokainen löytää varmasti sieltä itselleen jotain uutta. Hyvä kattaus perustuotteita, joita päässee maistamaan euron per sentti tai maksimissaan kaksi. Toisessa ääripäässä liikutaan sit 40-vuotiaiden viskien kerhossa ja Pikkulinnun vanhoissa single cask pulloissa, joista voi joutua pulittamaan jopa 40€/cl. Tässä muutamia tärppejä joita Suomessa ei juurikaan ole vielä ollut tarjolla:

Springbank “Local Barley” 9 yo (57,7 %) – Brew Seeker

Glengoyne “Cask Strength” (batch #006; 59,8 %) – Craft & Cask

Glenfiddich “Fire & Cane Experiment” (43 %) – Beverage Partners Finland

Tomatin 30 yo (46 %) – Brew Seeker

Isle of Arran 21 yo (46 %) – Craft & Cask

Laphroaig 28 yo (pullotettu 2018; 44,4 %) – Edrington Finland

The Glenallachie 10, 12 ja 18yo – Craft & Cask (sen verran tuoreet tulokkaat etteivät ehtineet edes vihkoon)

Omalle listalleni vähän harvinaisemmista ja kalliimmasta pääst nostan nämä. Toki näissä joutuu tiukasti pohtimaan onko hinta kohdallaan.

The Macallan Vintage 1980, 21 yo, “ESC III” (cask #17937; pullotettu 5/2002; 51 %) – Pikkulintu

Bunnahabhain Vintage 1989, 27 yo, Refill Hogshead (pullottaja Hunter Laing / Old & Rare; 50,8 %) – Dram Dealers

Highland Park Vintage 1967, 40 yo, Single Sherry Cask #6687 (pullotettu 2007; pullottaja John Scott’s; 47,1 %) – Pikkulintu

Ja erikoismaininta pitää antaa Craft & Caskille Arranin Gold Cream liköörin tuomisesta mukaan. Ainakin turkulaislähteiden mukaan tällä voitetaan krapula. Tämä on lauantain ensimmäinen valinta!

Image result for arran gold cream liqueur

Suomalaiset viski ovat hyvin esillä vaikka paikalta puuttuukin Kyrön tuotteet täysin. Teerenpeli on mukana koko perusrangellaan ja Helsinki Distilling Company on tuonut jopa kolme viskiä maistettavaksi, joukossa perustuotannosta poikkeava ei rukiinen Single malt. Valamo on mukana myös kahdella eri viskillä sekä heidän X.O. makealla jälkiruokaviinillä. Iso suositus X.O:lle. Kuin suomalaista portviiniä! Kaipaamaan jään ainoastaan Porin Old Buckia, jonka tuominen mukaan jonkun toimesta olisi oikea kulttuuriteko!

Laajasta tarjonnasta voi poimia myös ginejä, rommeja ja ei vielä viskin ikään yltäneitä tisleitäkin. Tärppinä kannattaa Dramdealersin tiskillä käydä maistamassa Glasgow Distilleryn 1770 new make! Ensikertalaisille ja huonomuistisille lisään tähän loppuun muutamat hinnastot viime vuodelta, niin voi vetää jo vähän johtopäätöksiä tämän vuoden hinnoista. (pahoittelut kuvien huonosta laadusta) Mukavaa Uisgea kaikille ja saa tulla nykimään hihasta paikan päällä!