Valitsemassa Uisge 2020:n parasta viskiä

99 viskin jälkeen

Hyvää uutta viskivuotta teille lukijani! Alkuvuosi suomalaiselle viskiystävälle tarkoittaa helmikuisen Uisgen odotusta. Perinteisesti heti vuoden ensimmäisillä viikoilla kokoontuu myös joukko viskinharrastajia ja ravintola-alan ammattilaisia tuomarointi tehtäviin valitsemaan Uisgen parhaita viskejä. Kolmen maisteluntäyteisen illan aikana tuomaristo arvosteli tänä vuonna kahdeksassa viskisarjassa satoja viskejä. Lisäksi mukana olivat rommit, ginit ja suomalaiset raakatisleet. Oma saldoni oli 99 viskiä, 17 giniä, 4 raakatislettä ja yksi rommi.

Viskit maistellaan sokkona ja arvostellaan asteikolla 1-10. Sarjoja olivat tänä vuonna Highlandin viskit, Islayn viskit, Islands+Campbeltownin viskit, Lowlandin viskit, grain+blended skottilaiset, amerikkalaiset, irlantilaiset ja skandinaaviset. Arvosteleminen on todella mielenkiintoinen tehtävä, mutta samalla haasteellinen. Esimerkiksi Highlandin sarjassa oli 44 viskiä arvosteltavana ja kolme tuntia aikaa. Haaste josta kokemattomamman on vaikea selvitä. Menneinä vuosinä ihan kaikki eivät ole selvinneetkään ja on päässyt lipsahtamaan humalan puolelle. Joku taas ei välttämättä ensimmäisen tuomarointi-illan jälkeen ole seuraavaan iltaan enää kyennyt. Ainoa paikka, jossa itse olen viskiä pois sylkenyt.

Arvosteltavat viskit tulevat eri maahantuojilta ja pääosin valikoimissa onkin viimeisen vuoden aikana julkaistuja uusia tuotteita tai juuri Suomen markkinat saavuttaneita viskejä. Sokkomaistamisen hyviä puolia on oppia uusia viskejä mitkä sopivat omaan makuun. Tänä vuonna omalla kohdallani positiivisia yllätyksiä tarjosivat Glenburgien ja Glenallachien viskit. Suomalaisista omaan makuun osui Teerenpelin uusi julkaisu Kulo; 7-vuotias sherrytynnyrin kasvatti 50,7% vahvuudella erottui todella positiivisesti joukosta. Mukavaa tyydytyksen tunnetta tuo myös aina, kun tunnistaa kymmenien joukosta ne omat suosikit oikein.

Kahden ensimmäisen päivän aikana kaikista viskisarjoista saadaan arvostelujen perusteella valittua sarjan paras viski. Nämä julkistetaan Uisgen esitteessä. Paikan päällä ennen ovien avausta myös palkitaan jokaisen sarjan kolme parasta ja maahantuojat saavat taas vuodeksi oikeudet kehua omia viskejään. Viimeisenä tuomarointi-iltana nämä kahdeksan viskisarjojen parasta myös laitetaan yhteen riviin ja näistä valitaan laajemman tuomariston voimin koko Uisgen paras viski. Tänä vuonna myös kaikilla Uisgeen tulijoilla on mahdollisuus päästä maistamaan yhdessä tastingissa nämä sarjojen voittajaviskit. Tastingit tulevat lähiaikoina myyntiin! Blogissa lähempänä tapahtumaa ennakkoa ja tietty tapahtuman jälkeen raporttia.