Uisge 2022 ennakko

Uisge X+1

(Päivitetty 22/09/2022)

Tuskin olen kovin väärässä jos veikkaan monen Suomalaisen viskin ystävän toteavan, että olihan se vihdoin taas Uisgen aika! Edellinen 10-vuotis Uisge päästiin järjestämään 2020, juuri ennen pandemian puhkeamista. Siitä hetkestä on taas ollut odottamista, että pääsemme nauttimaan Suomen suurimmasta viskitapahtumasta.

Heti alkuun pakko mainostaa perjantain klo 15:15 omaa tastingiani, jossa jo toista kertaa olen maistattamassa Uisgen tuomariston valitsemat kuusi parasta viskiä. Tällä kertaa kattauksesta tulikin todella mielenkiintoinen around the world tyyppinen tasting. Vain yksi Skotlantilainen single malt onnistui pääsemään kuuden parhaan joukkoon. Mikäli lippuja vielä jäljellä niin tästä voit ostaa omasi:

https://www.tiketti.fi/uisge-x-1-viskifestivaali-vanha-ylioppilastalo-helsinki-lippuja/85215?fbclid=IwAR119vspxtaI3vXc3V8Fiese44wt2NA4k1v06A1Go1J4XJfoqJFP9NS3N1A&b=1

Tastingit tulivat tiistaina myyntiin ja mielenkiintoisimmat myytiin loppun tunneissa. Mikäli vielä tilaa on niin suosittelen vahvasti ainakin Glengoyne tastingia. Koko perusrange maistossa ja mikä parhainta, yksi Skotlannin kovimmista tarinankertojista Gordon Dallas ohjaimissa. Toinen tosi mielenkiintoinen kattaus on Tamnavulin Jake Saundersin johdolla. Tamnavulin 1979 yksi odotetuimmista viskeistä omalla kohdalla ennakkoon. Suomalaisista sekä Kyröllä että Teerenpelillä timanttinen lineup tynnyrisampleineen tiedossa.

Maahantuojien ja tislaamojen lista tänä vuonna on jälleen kerran todella kattava. Myös kaikki aktiiviset suomalaiset tislaamot mukana ja kaikilla varmasti paljon viskiä maisteltavana. Hienoa! Etukäteen harmillisin puute näyttää tulevan Edringtonin suunnasta, joka panostaa tällä kertaa vain The Glenrothesiin. Heidän valikoimastaan pois jäävät siis Bowmore, Macallan, Highland Park ja Laphroaig. Näitä puutteita paikannee Juomatalo Pikkulintu ehtymättömästä Markun autotallista. Huhujen mukaan Pikkulunnulta myös tuoreena Glenfarclasin maahantuojana tulossa lähemmäs 40 eri Glenfarclasia maistoon!

(EDIT: päivitettyä tekstiä 22/09/2022 vihkon julkaisun jälkeen)

Sain vihdoin Uisgen vihkon uunituoreena käteeni ja jaan alempana sen kaikille ladattavaksi. Nopeita huomioita. Myös Interbrandsilta puuttuu paljon edustettuja merkkejä, mm. kaikki LVMH edustukset kuten Ardbeg ja Glenmorangie sekä muusta portfoliosta Jura ja Dalmore. He näyttävät tällä kertaa keskittyvän Tamnavulinin ja Teelingin tislaamoihin, mikä ei sekään ole huono asia. Hartwall, joka Suomessa edustaa maailman isointa viskifirmaa Diageota, on tuonut omasta portfoliostaan vain Taliskerin messuille. Kokonaisuudessaan Islayn ja savuisten tarjonta jää yllättävän heikoksi. Onneksi sentään Beverage Partners Finland tuo savua suun täydeltä kahdeksalla eri Octomorella.

Indypullotteet onneksi täyttävät vähän tislaamopullojen aukkoja. Tänä vuonna suurimmat valikoimat on Juomatalo Pikkulinnulla ja Vinoblella, jotka molemmat ovat onnistuneet saamaan konkurssiin menneen Dram Dealersin edustuksia. Pikkulintu mm. aiemmin mainitun Glenfarclasin, joita on jopa 39 kappaletta! Vinoblella taas mm. Hunter Laingin tarjoama.

Kaiken kaikkiaan viskejä on yli 400, joista suuri osa on ensimmäistä kertaa Suomessa tarjolla messuilla. Vaikkakin ne omat tutut saarten savuiset on aika vähissä niin nyt on loistava hetki laajentaa omaa viskipalettiaan rohkeilla kokeiluilla.

Kahdeksan suositusta minulle tutuista:

 1. The GlenDronach Vintage 1995, 17 yo, Single PX Puncheon #1520 – Pikkulintu
 2. Glenfarclas “185th Anniversary, 1836–2021” 46 % – Pikkulintu
 3. Glen Moray Vintage 2011, Private Edition (Peated Port Cask Finish; pullotettu 2018; 46 %) – Norex
 4. Tamnavulin “White Wine Cask Edition”, Sauvignon Blanc Casks (40 %) – Interbrands
 5. Bowmore Vintage 1989, 16 yo (Bourbon Cask Matured; 51,8 %) – Pikkulintu
 6. Bruichladdich Vintage 1992, 29 yo, “Black Art – Edition 09.1” (44,1 %) – Beverage Partners Finland
 7. Kamiki ”Sakura” (blended malt; 48 %; Japani) – Norex
 8. Agitator Single Malt Whisky, Argument: Kastanj (vakuumdestillerad; 46 %) – Domaine Wines

Viisi viskiä mitä meinaan itse maistaa ensimmäistä kertaa:

 1. Glenfarclas Vintage 2002, 9 yo, “Movember 2011”, Two Oloroso Hogsheads (pullotettu 9/2011; 53 %) – Pikkulintu
 2. Glengoyne “Cask Strength” (batch #009; 59,6 %) – Diamond Beverages
 3. Arran “Master of Distilling II” 12 yo (Palo Cortado Sherry Casks; 51,8 %) – Diamond Beverages
 4. Kyrö Malt Amontillado Cask Sample 4 yo (53,4 %) – Kyrö Distillery Company / Interbrands
 5. Teerenpeli Distiller’s Choice “Palo” (Peated & Sherry Cask Matured; single malt whisky; 46 %) – Panimo & Tislaamo Teerenpeli

Ja tässä vaiheessa vihkosta voimme myös poimia tuotekilpailun kolme parasta viskiä. Toinen perättäinen voitto jo Aberlourin A’bunadhille:

 1. Aberlour ”A’bunadh”, batch #69 – Sarjasta Highlandin alueen single malt -viskit, maahantuoja Pernod Ricard Finland.
 2. Balcones Texas Single Malt Whisky – Sarjasta amerikkalaiset bourbon- ja mallasviskit, maahantuoja Spivi.
 3. Nikka ”From the Barrel” – Sarjasta aasialaiset viskit, maahantuoja Diamond Beverages.

Nähdään Uisgessa!

(Juttu täydentyy Uisgen tapahtumavihkon julkaisun jälkeen)