Vierailu Tamnavulinin tislaamolla

Muutama viikko takaperin pääsin vierailemaan Whyte&Mackayn kutsuvieraana Tamnavulinin tislaamolla. Oppaanamme toimi tislaamon johtaja Leon Webb. Tamnavulinilla ei harmillisesti ole tällä hetkellä vierailukeskusta ja siellä pääseekin käymään vain kutsusta. Tämä toivottavasti muuttuu lähitulevaisuudessa. Ainakin ajatuksia vierailukeskuksesta on olemassa.

Aloitimme kierroksemme läheisestä myllystä. Tamnavulin gaelin kielestä Suomennettuna tarkoittaa Myllyä kukkulalla. Tamnavulinin myllyn tarina juontaa juurensa aina 1800-luvulle asti, jolloin se rakennettiin alun perin viljan jauhamiseen paikallisille maanviljelijöille. Kuten monet muutkin myllyt tuona aikana, Tamnavulinin mylly palveli yhteisöään ja tarjosi elintärkeän palvelun viljan käsittelyssä.

Kuitenkin vuonna 1966, tämä vaatimaton mylly sai uuden roolin. Tamnavulinin viskitislaamo syntyi, ja myllystä tuli sen tärkeä osa. Myllyllä oli nyt keskeinen tehtävä viskinvalmistuksessa, sillä se jauhoi ohraa viskin raaka-aineeksi. 1980-luvulla myllyn alkuperäinen toiminta loppui ja sen tiloihin remontoitiin 1985 tislaamon vierailukeskus, joka oli auki 1990-luvun puoliväliin asti. Mylly on säilytetty entisellään tuolta ajalta ja historian oikein pystyi haistamaan sisälle astuessaan. Myllyssä oli aikoinaan kauppa ja baari tastingtiloineen. Löytyipä kaupasta jopa laatikollinen kuitteja 90-luvulta. Toivottavasti he pitävät myllyn entisellään ja avaavat sen mahdollisimman pian suurelle yleisölle. Paikka saa jokaisen viskiromantikon sydämen läpättämään!

Tamnavulinin mylly ja sen historia ovat kuin aikakone, joka vie meidät menneisyyteen ja kertoo meille tarinan perinteestä ja omistautumisesta. Se muistuttaa meitä siitä, että hyvän viskin valmistaminen vaatii aikaa, huolellisuutta ja kunnioitusta perinnettä kohtaan.

Jatkoimme myllyltä itse tislaamolle. Alla oleva kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Tamnavulinin tislausprosessista. Kuuden tislaimen voimin Tamnavulinin vuosituotanto lähentelee neljää miljoonaa litraa. Tislaamo oli suljettuna 1995-2007 kunnes Whyte&Mackay elvytti tislaamon. Tuota edeltävältä ajalta on viskiä jäljellä suhteellisen vähän, mutta uudelle tuotannolle tuntuu olevan selvät sävelet ja viime vuosina lanseeratut erilaiset tynnyriviimeistelyt ovat löytäneet markkinoilta oman paikkansa ja jopa ottaneet myydyimpien viskien titteleitä joissain maissa. Koko Tamnavulinin viskisarja on hyvin mietitty ja laadukas. Pohjana useimmissa heidän viskeissään on noin kuuden vuoden Bourbontynnyrikypsytys ja siihen päälle erilaisia viiniviimeistelyjä. Tislaamo on ottanut kaikki irti laadukkaasta tisleestään. Tuskin maltan odottaa tulevaisuutta ja varastosta saatavia iäkkäämpiä viskejä.

Pääsimme kierroksella myös tutustumaan varastoon ja maistamaan vuodelta 2008 González Byass sherrytynnyrissä kypsynyttä viskiä. Tämä olikin mahtava makunautinto. Päätimme kierroksen tislaamonjohtajan toimistoon ja saimme pieniä maistiaisia tislaamon alkuajoilta. Huikean hieno paikka ja suosittelen vahvasti vierailun, kun saavat vierailukeskuksen auki! Näen itseni jo tastingissa Myllyn baarissa!

Kuva: Whisky Photo