Viking Line Grace Whisky Fair 2019

Viskiristeilylle Turusta

Suomalainen viskinharrastaja on saanut haikeana viime vuodet seurata kuinka Cinderellan Tukholmasta lähtevät viskiristeilyt ovat saavuttaneet huippusuosion ja kohonneet yhdeksi Euroopan merkittävimmistä viskitapahtumista. Vanhemmat viskinharrastajat muistavat vielä ennen muinoin Suomestakin lähteneet viskiristeilyt. Nyt Viking Line on onnistuneesti tuonut viskiristeilyt takaisin Suomeen ja Suomen Turkuun. Laivaksi on valittu Grace, jossa muutenkin on loistava viskivalikoima perusristeilijälle.

Lähdimme viiden hengen porukalla ulkoturkulaisina reissuun. Laivan lähtiessä lauantai-iltana vasta 20.55 jäi hyvin aikaa etkoilla Turun ykkösviskibaareissa. Panimoravintola Koulu, Kerttulin Kievari ja Whisky Bar tarjosivatkin meille mukavat kattaukset hyvinkin eri makuihin mitä porukkamme edusti. Pääsin itsekin vihdoin maistamaan Facebookin Viskiryhmä Turku Arran pullotetta. Muuten monipuolisista valikoimista löytyi mm. vanhoja VYS-pulloja, sekä yhden mainitakseni Old Pulteney 21yo. Muita maistelemiani näet Instagramistani. Ehdoton suositus näille kaikille kolmelle baarille!

Kuva Hencca Ojamo

Satamassa saimme hyvin sujuvasti VIP-passit ja liput ryhmämatkaselvityksestä. Tunnelma tuntui useimmilla olevan hyvässä yläkierteessä. Itse tapahtuma polkaistiin käytiin alkumaljoilla konferenssitiloissa, jotka myöhemmin toimivat Master Class tastingien paikkana. Ensimmäiselle Grace risteilylle oli tullut n. 140 osallistujaa ja edustusta oli ennakkoon ilmoitettu olevan 10 tislaamolta. Nopeasti selvisi, että valikoima oli maahantuojien edustuksen mukaan huomattavasti laajempi.

Kuva Juha Varis

Alkumaljan jälkeen suuntasimme silmät kiiluen isona härkälaumana kohti tax freetä tutkimaan mitä spesiaaliviskejä risteilylle oli saatu mukaan. Normaalivalikoiman lisäksi kaikki maahantuojat ja Viikkarin oma viskiporukka olivatkin tuoneet jotain erikoisempaa mukaan. Jotkut hyllyt tyhjenivät hyvinkin nopeasti, mutta monia erikoisempia single caskeja oli lähes kaikille kiinnostuneille riittävästi. Jo ekana iltana pääsi myös maistelemaan hyvin laajasta valikoimasta eri maahantuojilta tuotteita. Koska tax free oli tuolloin auki myös muille, oli ekan illan maistelut maksullisia. Maltillisesti tosin kahdesta eurosta alkaen.

Kuva Hencca Ojamo

Eka ilta meni myöhäisen lähtöajan vuoksi nopeasti ohi, mutta toinen päivä oli se pääpäivä. Tax free aukesi jo klo 9 pelkästään viskiristeilyn osallistujille ja nyt oli kaikki maistiaiset ilmaisia reilun tunnin ajan. Muutamat spesiaalipullotkin vielä jostain kaivettiin ja itse tuli poimittua mm. Kyrön batch #6, jota oli säästetty muutama pullo tälle risteilylle. Maistelutunnilta saikin hyvän pohjan päivän ensimmäiseen Master Class luentoon, joista yksi kuului hintaan. Luennot varattiin etukäteen nopein voittaa periaatteella, mutta laivalla järjestyi vielä lisäpaikkoja ja kaikki taisivat päästä haluamiinsa. Ensimmäinen setti alkoi 10:30 ja toinen 15:30. Halukkaat saivat vielä paikan päällä ostaa toisenkin etukäteisvarauksen lisäksi. Tarjolla oli yhteensä kuusi eri maahantuojien/tislaamojen pitämää settiä.

Itse olin valinnut etukäteen Benriach/Glendronach tastingin, jonka kruununa oli 1993 25yo Glendronach. Tämä sattuikin olemaan ainoa Master Classeista, jossa oli kaikki kuusi minulle ennestaan tuntemattomia viskejä. Glendronachin 10yo ja 16yo yllättivät positiivisesti ja 1993 oli ehkä koko messujen paras uusi tuttavuus. Tastingin jälkeen suunnattiin lounaalle, joka myös kuului messujen hintaan. Lounaan jälkeen risteilyn virallinen ohjelma jatkui klo 14 tunnin vippitaxfreellä.

Kuva Hencca Ojamo

Kuva Hencca Ojamo

Toiseen settiin pääsin mukaan Teerenpelin tastingiin, johon Jari Mämmi oli tuonut etukäteen todella mielenkiintoiset tynnyrisamplet. Tällaisia erikoisuuksia toivoisin tulevaisuudessa muiltakin tislaamoilta. Päivä oli tosin aika pitkä ja oma makuaisti ei ehkä enää pysynyt terässään tähän tastigiin asti.

Kaiken kaikkiaan hieno avaus uudelle suomalaiselle viskitapahtumalle. Viking Line julkaisikin jo kaksi tulevaa vastaavaa risteilyä 14.3. ja 10.10. päiville. Jatkossakin varmaan mennään aika pienimuotoisella konseptilla, mutta varmasti tulevaisuudessa on kasvun varaa. Nyt konsepti oli, että messut tapahtuvat pääosin tax free myymälässä ja tämä rajoittaakin heti osallistujamäärää sekä mukaan pääsevien tislaamojen/maahantuojien määrää. Ehkäpä jossain vaiheessa saadaan Gracellakin autokansi messukäyttöön, kuten Cinderellalla. Kehityskohteena tapahtuman tiedottaminen oli vähän niukkaa ennakkoon ja paikan päälläkin. Tämä vähän aiheutti joissain närää, esim. turhaan ostettujen maistelulipukkeiden muodossa.

Kuten useimmissa muissakin viskitapahtumissa, osallistujat tekevät tapahtuman ja niin tälläkin kertaa. Kiitos kaikille uusille ja vanhoille tuttavuuksille! Suosittelen ehdottomasti jokaiselle viskin ystävälle osallistumista seuraaviin risteilyihin!