Maailman halvin viskikauppa

The world's cheapest whisky shop

Meillä jokaisella tulee varmaan heti mieleen joku ajatus siitä, mikä voisi olla maailman halvin viskikauppa tai ainakin se oma suosikkikauppa mistä useimmiten hankinnat tehdään. Itselläni on aina ensimmäisenä tullut mieleen Ruotsin laivojen verovapaat hyllyt. Mututuntumalla kun mietin niin varmaan eniten ostoksia löytyy Itämeren aalloilta.

Viimeisen vuoden aikana olen päässyt vapaasti päättämään omista aikatauluistani. Tämä onkin johtanut pieneen deja vu ilmentymään opiskeluajalta. Olen joutunut ilmaisten risteilyjen kierteeseen. Opiskeluaikana tuli käytännössä kerran kuukaudessa käytyä Cinderellalla, täydentämässä pääasiassa olutvarastoja. Nyt sama toimii viskin osalta. Uuden risteilyn Viking Linelta saa aina, kun ostos ylittää 80/150 euroa. Ihan joka kuukausi en nyt sentään ole laivalle ja Tukholmaan ehtinyt, mutta enemmän on tullut viimeiseen vuoteen tehtyä risteilyjä, kuin edellisen viiden vuoden aikana yhteensä. Myönnettäköön että kirjoitan tätäkin tekstiä Gabriellan baarista seuranani The Balvenie 12yo triple cask.

(kuva Smoke On The Water blogista)

Blogikollega Smoke On The Water on palannut kirjoituksissaan Viking Linen aiempiin hinnastoihin ja onkin mielenkiintoista huomata vuodelta 2002, mitä viskejä hinnastossa oli. Pitkälti oma kokemus silloin rajoittui kuvan single malteihin. 15 vuotta on tehnyt ihmeitä ja valikoima laivoilla on nykyään erittäin hyvä sekä monipuolinen. Viking Line on myös kunnostautunut viskiristeilyjen järjestämisessä, tosin nykyään ymmärtääkseni ainoastaan Tukholmasta lähtien.

Niin, entäs ne hinnat? Ahvenanmaan määrittely erikoisalueeksi antaa laivoille edelleen mahdollisuuden myydä alkoholia verovapaasti eli etu pitäisi olla iso ainakin EU-alueen kauppoihin verrattuna. Oman kokemuksen mukaan hinnat ovat myös edullisempia kuin EU-alueen ulkopuolella. Satunnaisesti olen halvempaan törmännyt, mutta valikoimat näissä tapauksissa yleensä rajoittuvat muutamaan perusviskiin, joten en pidä niitä viskikauppoina.

Jotta saadaan hinnoista myös mututuntuman lisäksi faktaa, niin vertaan tässä muutamia eri viskejä neljän eri paikan hinnastoissa:

Taulukko antaa hyvän vahvistuksen mututuntumalle. Erot ovat esim. Signetin tapauksessa jopa hämmentävän suuret. Vinkatkaa toki vaikka sähköpostilla parempia tai halvempia ostopaikkoja!

Katso Instagamistani video Viking Linen valikoimasta Gabriellalla https://www.instagram.com/finwhisky/

<loppuavautuminen> Suomessa meiltä yritetään EU:n ohjeiden vastaisesti rajoittaa ostosten tekemistä EU-alueen nettikaupoista, joka vaikuttaa kaikkein eniten niihin jotka harrastavat jotain tiettyä juomaa, jonka saatavuus Suomessa on rajallinen ja Alkon monopolin sanelema. Rajoituksilla ei ole merkitystä veromielessä tai kansanterveydellisesti. Toivottavasti Suomen viranomaiset tulevat tolkkuihinsa ja ostosten tekoon ei jatkossa enää puututa. Nykyinen käytännön tilanne taitaa olla, että Tullin kampanjoimana jokunen EU-alueen viskikauppa ei enää Suomeen toimita. Antakaa meidän harrastaa ja nauttia globaalista viskien maailmasta ilman monopolia!</loppuavautuminen>