Uisge 2024 tunnelmia

Taas on vettä virrannut Vantaan joessa ja Uisgesta on ehtinyt kulua pari päivää. On aika vähän kerätä ajatuksia kokoon. Vaikka tässä tuntuu, että toistaa itseään, niin ihmiset olivat jälleen se Uisgen paras anti. Monen vuosien varrella kertyneen tutun kanssa tuli jutusteltua ja vaihdettua lyhyitä kuulumisia. Sen lisäksi sain tuotua pari uuttakin kasvoa mukaan laajempaan viskimaailmaan, ja oli palkitsevaa nähdä uutta intoa heidän kasvoillaan. Kunpa itsekin vielä voisi uusista viskeistä noin paljon innostua. Noh, ehkä pari viskiä nytkin sai vähän sukat pyörimään jaloissa. Palataan niihin kohta.

Vaikka moni on kritisoinut ja toivonut parannuksia Uisgen järjestelyihin, niin todettakoon, että minulle tapahtuma riittää hyvin tällaisenaan. Se ei poista sitä, että monia asioita voisi kehittää, mutta omalla kohdalla on tärkeämpää, että meillä on tällainen tapahtuma! Olen nyt tapahtuman jälkeen yrittänyt miettiä, minkä vuoksi joku maahantuoja/tislaamo jää pois, mutta vaikea keksiä mitään fiksua perustetta. Toivotaan, että syy oli vain lyhyt valmistautumisaika, koska Uisgen järjestäminen varmistui vasta joulukuussa, johtuen vähäisistä maahantuojien sitovista ilmoittautumisista. Toisaalta taas aika moni ehti kuitenkin mukaan ja järjestäjien mukaan tieto tapahtumapäivästä oli maahantuojilla jo huhtikuussa. Suurin osa vierailijoista toki ei edes tiedosta mitkä maahantuojat puuttuvat, mutta aktiivinen harrastaja varmastikin asian noteeraa.

Ihmisistä on myös nostettava esille tislaamojen sekä maahantuojien henkilöstö ja maahantuojien edustamien tislaamojen paikan päälle tulleet lähettiläät. Oli vaikuttavaa etukäteen seurata sosiaalisesta mediasta kuinka moni tuli pieneen Suomeen lakkoiluista ja lentokenttien sulkemisesta huolimatta. Tallinnan lentokenttä ja lautta oli monen pelastus. Todellista omistautumista asialle käyttää aikaa pahimmillaan kuuden maan kautta Suomeen saapumiseen. Ja lopuksi ihailla Suomen pientä pakkassäätä. Iso kiitos teille kaikille mielenkiintoisista juttuhetkistä ja etenkin viskeistä!

Tastingeista on jälleen nostettava esiin Glenfarclas. Se tosin oli myös ainoa mihin itse osallistuin. Paljon hyvää kuulin muistakin tastingeista. Tislaamon edustajana paikan päälle oli jälleen saapunut Ian McWilliam. Tasting alkoi kevyellä 51-vuotiaalla tynnyrinäytteellä ja jatkui todella kovalla lineupilla. Tämä oli ehkä jopa parempi kuin viime vuoden tasting!

Onnistuin käymään lähes koko oman listani läpi kahdessa päivässä. Tiputin sieltä vielä pois joitain mitä olin jo maistanut sekä joitain mitä tiedän pääseväni maistamaan helposti myöhemminkin. Jälleen kerran oli monta hyvää viskiä, mutta nostaisin kaksi ylitse muiden. Minulla oli aikaisemmin vain parin viskin kokemus English Whisky Companyn osalta. Nyt kävin läpi lähes koko tarjolla olleen rangen. Sherrykypsytykset tuntuivat toimivan hyvin, mutta voiton heidän valikoimastaan vei 15-vuotias single cask Madeira tynnyreissä täysin kypsynyt. Pohdin jo maistellessani, että olisikohan paras maistamani Madeiratynnyrissä käynyt viski ja jälkikäteen olen siitä varma. Harmillisesti tätä tuskin pääsee mistään ostamaan. Mutta juuri tällaiset viskit ovat tämän kaltaisten tapahtumien suola.

Toinen mainitsemisen arvoinen viski löysi tiensä lasiini useamman kerran parin päivän aikana. Todella iso arvostus Valamon tislaamolle heidän pelkästään Uisge 2024 tapahtumaan tuodusta omasta viskistä. Tämä kyseinen 9-vuotias XO kirkkoviinitynnyreissä kypsynyt viski kilpailee mielestäni jopa kaikkien aikojen parhaan suomalaisen viskin tittelistä! Lähimpänä haastajana Teerenpelin juhlaviski muutaman vuoden takaa. En yhtään ihmettele, että kaikki tapahtumaan varatut kuusi pulloa olivat juotu jo hyvissä ajoin lauantaina. Suomalaisten tislaamojen tarjonta oli kokonaisuudessaan jälleen hyvä. Ainoana asiana jäi harmittamaan, että emme päässeet kotimaassa maistamaan ensimmäisenä Teerenpelin tulevaa 15-vuotiasta. Omalta kohdalta tämä onneksi korjaantuu ensi viikolla Cinderellan viskifestareilla. Ensi kerralla Suomi ensin, eikös?

Seuraavaa kertaa odotellessa! Kiitos Ilkka, Maarit ja Mika!

Mitä muut ovat kirjoittaneet: Viskikonttori, Viskipullopostia, Whiskyfinland, Virtuaalinen viskikaappi

EDIT: korjattu virheellinen tieto, että Uisgen järjestämisestä olisi päätetty järjestäjien toimesta vasta joulukuussa. Tapahtuma varmistui vasta joulukuussa, johtuen maahantuojien vähäisistä osallistumisilmoituksista ennen sitä.