Helsingin paras Whiskey Sour

Joulun välipäivinä otimme yhdessä Viskiniekan Janin kanssa tehtäväksemme valita Helsingin parhaan Whiskey Sourin. Mukaan otimme myös asiantuntevan ja Whiskey Souria arvostavan kuvaajan Simon. Whiskey Sourilla on pitkä historia jo 1800-luvulta. Moni mieltää etenkin viskin miehiseksi juomaksi, mutta Whiskey Sourin voi löytää jo naisten lehtienkin sivuilta. Whiskey Sourin perusaineina on aina ollut viski, sokeri ja sitruunamehu, joissain aikaisimmissa resepteissä mainitaan optiona munan valkuainen. Etukäteen mietin, että kuinka erilaisia juomia näin yksinkertaisista raaka-aineista voi rakentaa ja tuleeko valinnasta vaikea, kun jokainen juoma on toisensa kaltainen. Valinnasta tulikin todella vaikea, mutta yllätyksekseni jokainen maistamamme juoma oli jollain tavalla yksilö.

Otimme mukaan omien kokemustemme ja muiden suositusten perusteella kahdeksan baaria:

”Mutta ohi Liberty or Deathistä ei kannata kulkea, sillä pienestä koostaan huolimatta paikkaan mahtuu tyyliä ja tunnelmaa.”  Viskiniekan Jan

Kokonaisuudessaan laatu oli huikea ja drinkien ystävällä Helsingissä on monta hyvää kotia. Hienoa oli myös miten jokainen juoma heijastui jollain tavalla paikan ilmapiiriin ja sisustukseen! Vaikka Whiskey Sour tehdään kolmesta perusraaka-aineesta, niin moni oli lisännyt jotain extraa tuomaan lisää ulottuvuuksia tähän jo itsessään mainioon juomaan. Mukaan oli saatu mm. Angostuuraa, orangebitteriä, suolaa, greippibitteriä, whiskysuihketta ja limemehua. Viskeistä eniten oli suosittu Bulleit Bourbonia(neljässä juomassa), mukaan mahtui myös Knob Creek, Basil Hayden’s, Tullamore Dew, Maker’s Mark ja muista erottuen Helsinki Distilling Companyn 100% ruisviski. Juoman päälle useimmat oli laittaneet perinteisesti appelsininkuoren, mutta näimme myös kuivatun mandariinin. Kiitämme myös Ice Brosia kirkkaiden isojen jääpalojen tuomisesta osaksi Whiskey Souria.

Parasta valittaessa oli mahdollisuus valita monia eri lähtökohtia. Loisteliaan ilmapiirin perässä ja viskin makua karsastavan kanssa suunnistaisin Haveniin, viskin makua arvostavan kanssa tislaamolle, hilpeää tunnelmaa hakiessani Runariin, erikoisempaa halutessani 100 Dogsiin, hyvää lihan perässä Groteskiin ja after workeille Why Join the Navyyn. (Huomioitakoon lukijoilleni, jotka ovat viskiystäviä, että Havenissa on yli 200 viskiä)

Mutta olimme lopuksi yhtä mieltä että perinteet kunniaan ja valitsimme voittajaksi sen, joka oli mielestämme parhaiten valmistanut drinkin perinteiset maut säilyttäen. Helsingin parhaan Whiskey Sourin mielestämme valmisti Hotelli Tornin American Barin Ville Kaukjärvi! Villen drinkki erottui edukseen tasapainoisuudellaan ja kunnioitti alkuperäistä sitruunamehun osuutta juomassa parhaiten, kuitenkaan kaikkien ainesosien tasapainoa rikkomatta.

Henkilökohtaisesti eniten jälkikäteen mietin orange bitterin käyttöä lähes jokaisessa paikassa, joka toi vahvasti appelsiinin maun ja jyräsi monessa tapauksessa sitruunan. Parhaiten itse näen sen toimivan drinkeissä, joista jätetään kananmunan valkuainen pois. Oli hienoa nähdä myös, että muutamassa paikassa oli mietitty hukkaan menevät keltuaiset ja joko jätetty kananmuna kokonaan pois tai tehty diili keittiön kanssa.

Kokonaisuudessaan hieno kokemus ja jokaista kokeilemaamme juomaa voi huoletta suositella! En usko, että kukaan Whiskey Sourin ystävä pettyisi saadessaan jonkun näistä. Katso myös Viskiniekan Janin raportti osoitteessa https://tyyliniekka.fi/helsingin-paras-whiskey-sour/.

Kuvat © Simo Leppänen