Uisge 2018

Ennakkoinfo

Ovet aukeavat tunnin päästä ja tiedossa on varmasti hieno ilta viskien parissa. Huolimatta lähes nollalinjasta tiedon jakamisessa etukäteen, on jotain ennakkotietoa ollut mahdollista kaivaa esiin. Tapahtumassa on tarjolla n. 400 erilaista juomaa, joista viskejä suurin osa. Ennakkoon viskien listaan tutustuttani, tuli pieni pettymyksen tunne. Tarkemman tutustumisen jälkeen tiedän viettäväni aikaa ainakin Olutravintola Pikkulintu​ ja Dram Dealersin valikoiman parissa. N. 20 mielenkiintoista viskiä löysin itselleni, joka on ihan hyvä määrä kahdelle päivälle. Parhaat valikoimat varmastikin paikan päältä löytää Islayn ystävä, joka ei suuri yllätys Suomessa ole.

Vuosittain tapahtumaan osallistuvat maahantuojat ja muut vastaavat kumppanit saavat lähettää kilpailuun omia ehdotuksiaan hyvistä viskeistä, joista asiantuntijoista koostuva raati valitsee omien kategorioidensa parhaat sekä koko Uisgen parhaan viskin. Tänä vuonna parhaaksi on valittu Edradourin Straight From The Cask 10yo 2006. Se on yhdestä Sherry Butt kokoisesta tynnyristä nro 381 pullotettu viski. Pullotuserä on ollut 941 kpl. Tämä onkin yksi mielenkiintoisimmista tulevista maistettavista. Suosittelen olemaan nopea, sillä veikkaan ettei näitä pulloja kovin montaa ole! Ja jos oikein kolahtaa, niin nokkela saattaa löytää omankin pullon internetistä 78€ hintaan. Toivotaankin ettei viskiä edustava Vinoble hinnoittele tätä pihalle itse tapahtumassa.

Suomen viskit ovat tietysti erittäin hyvin esillä ja sekä näemme monia uusia julkistuksia. Sekä Kyrö Distillery Company​ että The Helsinki Distilling Company​ ovat tuomassa uuden ruisviskin maisteluun. Teerenpeli Panimo & Tislaamo​ taas puolestaan tarjoaa ensimmäisen kerran suurelle yleisölle savuista viskiä.

Dram Dealersin valikoimasta aion itse kokeilla:

  • Glengoyne 1995 21yo
  • Dufftown 1995 18yo
  • Allt-á-Bhainne 1996 18yo

Etenkin kahden viimeisimmän tislaamon tuotantoa näkee sen verran harvoin, että on hyvä olla kärppänä paikalla kun nimi vilahtaa.

Pikkulinnulta poimin listalleni:

  • Ardbeg 21yo committee bottling, tisleet -79&80
  • Inchgower 1980 32yo
  • Bowmore 1989 20yo

Oma listani on aika erikoinen, koska olen useimmat saatavilla olevat peruspullotteet maistanut, tokihan sieltä aina jotain löytyy kokeiltavaksi. Suosittelenkin kokeilemaan rohkeasti uutta! Paikan päällä saa tulla nykimään hihasta ja juttelemaan!