Skotlanti 2018 matkaraportti osa 1/3

Island hopping

Tätä reissua oli alettu suunnittelemaan jo melkein vuosi aiemmin ja kertaalleen sitä jouduttiin lykkäämäänkin. Mutta kuten yleensä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Alkuperäinen oma ajatus oli tehdä jonkinlainen island hopping, jotta saa käytyä ne muutamat erillään omilla saarilla olevat tislaamot, joissa ei aiemmin ollut tullut käytyä. Kun mukaan tuli pari Skotlannin ensikertalaista päivittyi matkakohteet kattamaan myös Islayn ja Speysiden. Ja pari päivää piti vielä lisätä reissun pituuttakin.

Sumuisena syyskuisena aamuna oli siis edessä viikon reissu Skotlantiin. Lentokentällä oltiin jo kukonlaulun aikaan. Reissu oli hyvä aloittaa terminaalin ulkopuolella breakfast dramilla, kun porukkamme eri puolilta Etelä-Suomea kerääntyi kasaan. Neljän viskinystävän voimin otimme vauhtia Oak Barrelista ja lähdimme Finnairin siivin kohti Edinburghia. Samaan koneeseen sattui Facebookin Viskiryhmä Turusta kuuden hengen porukka, joilla oli alkumatkasta samoja kohteita kuin meilläkin. Törmäsimmekin heihin sekä Arranilla että Campbeltownissa.

Huolimatta hyvistä valmisteluista Finnair päätti olla myöhässä puoli tuntia ja meille tarkoitettu vuokra-auto oli ollut kolarissa, joten meinasi tulla vähän kiire reissun ensimmäiseen ohjelmaan Glengoynelle. Sieltä olimme varanneet Malt Master kierroksen. Kierros alkoi perinteiseen Glengoynen tyyliin dramilla 12-vuotiasta ja lyhyellä videolla. Tätä seurasi kierros tislaamossa ja Warehouse 1:sen esittely. Tämän jälkeen päästiinkin sitten itse asiaan; sekoittamaan oma Glengoyne viidestä eri tynnyrinäytteestä! Iso syy miksi tämä on yksi Skotlannin parhaista tislaamo-ohjelmista. Tässä muodossaan kierros on ollut olemassa jo noin kolme vuotta. Sitä edelsi vastaava, jossa tehtiin oma blendi Glengoynesta ja muiden alueiden nimeämättömistä viskeistä. Tuokin oli loistava, mutta myönnettäköön, että oma blendi on neljä vuotta ollut hyllyssä avaamattomana ja sellaiseksi taitaa jäädäkin.

Ihan ensimmäisenä oli ilo ottaa oma hetki ja maistella nämä näytteet. Kaksi bourbon- ja kolme sherrytynnyreissä kypsytettyä viskiä. Bourbonit oli hyvä alku, mutta kolmas vuonna 2000 tislattu 1st fill american oak sherry puncheon iski ensin nenään kuin Mike Tyson ja sitten makuhermoon kuin viiden tähden micheliinit. Jo tässä vaiheessa osasin aavistaa, että omaan sekoitukseeni tulisi iso osa tätä. Kaksi viimeistäkin sherryistä olivat omalla tavallaan loistavia. Etukäteen kuvittelin, että oman sekoituksen tekeminen olisi helppoa, mutta kuinka väärässä olinkaan.

Tästä alkoikin kova työ kokeilla eri sekoituksia ja niiden toimivuutta. Keskittyneisyys oli huomattavissa kaikissa osallistujissa ja ilo oli korkealla, kun tarjottiin maisteltavaksi vierustovereille omia onnistuneita sekoituksia. Hyvin monen kokeilun jälkeen päädyin sekoittamaan numero kolmosen 50/50 sekoituksella 2004 tislattuun bourbonissa kypsyneeseen viskiin. Tästä tulikin oikein mainio, ja veikkaan että tätä ei pysty pitämään avaamattomana hyllyssä loputtomiin. Omaa sekoitusta saikin pullottaa mukaan 20cl hienoine koteloineen ja todistuksineen.

Valitettavasti tuo itse tehty pullote oli ainoa mitä Glengoynelta tarttui mukaan. Yleensä tislaamolta saatavat Teapot Dram ja single caskit loistivat poissaolollaan. Ainoa erikoisempi oli itse tynnyristä pullotettava, joka oli joku bourbon. Muistiinpanot sen osalta jäivät tekemättä, koska maistettaessa ei oikein yltänyt hetkeä aiemmin maistettujen tasolle. Pieni pelko on, että Glengoyne suosittuna turistikohteena Glasgown kupeessa alkaa menemään enemmän ja enemmän massan ehdoilla ja profiloituu turisteilta rahat pois tislaamoksi. Viime vuoden joulukuussa kävin myös tislaamolla ilman yhtään pullo-ostosta.

Glengoynen jälkeen suunnitelmissa oli vielä vierailu Auchentoshanilla, mutta aamun aikataulun venymisen vuoksi meille tuli jopa kiire ehtiä Arranin lauttaan, joten Auchentoshan jäi tulevaisuuteen. Ehdimme lauttaan onneksi hyvissä ajoin. Kaupan sekä pubin kautta suuntasimme AirBnb majoitukseemme entiseen kirkkoon Arranin saaren eteläisiin osiin. Olimme varanneet kaksi makuuhuonetta käyttöömme ja talossa majoittui lisäksemme pari muuta pariskuntaa. Talon yhteisten tilojen sauna, biljardipöytä ja kuntosali oli kaikkien käytössä. Suomalaisina tietysti päätimme heti mennä saunaan, mutta ei se ihan Suomen standardeja täyttänyt. Silti toistaiseksi paras sauna Skotlannissa. 😀

Illan mittaan puhelin toi viestejä saaren pohjoisosasta, missä Turkulaiset olivat Craft&Caskin Mikko Ilveksen johdolla ottaneet Arranin tislaamon sekä Lochranza hotellin baarin haltuun. Pienen hetken harmitti ettemme olleet pohjoisessa, sillä niin vakuuttavalta hotellin baarin viskilista näytti. Noh, jääpä jotain seuraavaan kertaan Arranilla koettavaksi.

Toisena päivänä heräsimme Arranilla hienoihin maisemiin, jotka edellisillan pimeydessä olivat jääneet huomioitta. Nopean aamupalan jälkeen kohti pohjoisosaa ja Arranin tislaamoa. Emme olleet varanneet mitään ohjelmaa sinne, koska piti ehtiä suht nopeasti lautalla takaisin pääsaarelle. Muutaman maistiaisen jälkeen kotiutimme useamman single cask pullotteen ja suuntasimme lautalle turkulaisten peesiin. Lyhyellä lauttamatkalla oli mukava vaihtaa ensimmäisen päivän kuulumiset. Lautan jälkeen suuntasimme eri teitä Campbeltowniin. Turkulaiset perheminivanillaan isoa tietä ja me hillbillypickupillamme pikkutietä.

Olimme jättäneet myös Campbeltownin ilman ennakkovarauksia, koska etukäteen mielenkiintoisimmat kierrokset eivät osuneet aikatauluumme. Aikatauluamme kavensi suunniteltu siirtymä iltalautalla Islaylle. Kiersimme suht nopeasti Campbeltownin kaikki kolme tislaamoa läpi ja änkesimme myös hetkeksi mukaan turkulaisten privaattitastingiin Glen Scotialla. Myöhemmin kävi ilmi että olimme päivää liian aikaisin Springbankilla, koska turkulaisten vieraillessa siellä  seuraavana päivänä, oli myyntivalikoimaan tullut monta uutta mielenkiintoista pulloa. Kotiutimme myös jokusen pullon Cadenheadin viskikaupasta, jonka hyvä IB valikoima aiheutti hieman positiivista päänvaivaa valintojen osalta. Lounaan yhteydessä testasimme Ardshiel hotellin loistavan viskivalikoiman. Siellä oli etenkin hyvä määrä SMWS pulloja.

Campbeltown oli nyt koettu ja oli aika suunnata iltalautalla kohti Islayta, jossa tulisimme viettämään pari seuraavaa päivää. AirBnb majoitus oli buukattu Port Ellenistä pubin takapihalta. Islayn saaren seikkailuista lisää seuraavassa osassa! Kolmannessa osassa seikkaillaan Skyella ja Speysidella.