Lyhyt katsaus Lontoon viskikauppoihin

Maailman parhaat viskikaupat

Oman kokemukseni ja matkojen perusteella Lontoo on maailman ykkönen viskikauppojen saralla. Määrää ja laatua on lähes rajattomasti, mutta valitettavasti myös hintaakin. Vaikka perusviskituristi ei pääse kuin ihailemaan kauppojen lukematomia hyllymetrejä legendaarisia ja vanhoja viskejä, voi varmasti jokainen löytää silti jotain ostettavaa. Etenkin IB pullotteita, joita ei saa helpolla edes netin kautta.

Komeimmasta ja kalleimmasta valikoimasta kilpailevat The Whisky Exchange ja The Hedonism Wines. Heidän hyllyjen väleissä voi liukastua tavallisen viskituristin kuolalammikoihin. On Karuizawaa, vanhaa Macallania, Port Ellenejä ja ties mitä pölyyntyneitä pulloja vuosikymmenten takaa. Tarinat kertovat kuinka sikarikkaat kiinalaisturistit käyvät ostamassa näitä hylly kerrallaan. Olisikohan hyvä idea laittaa tällainen kauppa Kiinaan, tai ehkäpä siellä on jo niitä kymmenittäin, mutta emme vaan tiedä.

Vietin viikonlopun Lontoossa ja kiersin isoimmat kaupat läpi, sen ehtii hyvin yhdessä päivässä ja kun suunnittelee reitin hyvin niin pääsee aina kävellen seuraavaan kohteeseen; ja ehtii aina välillä ottaa neuvoa-antavan dramin. Tämä ei ole kattava raportti kaikista kaupoista, mutta uskon osanneeni ottaa mukaan ne mielenkiintoisimmat kohteet. Iso-Britanniassahan on monesti isommissa ruokakaupoissakin hyvät viskivalikoimat ja niistä voi tehdä löytöjä. Suosittelen itse ainakin Harrodsin ja Marks&Spencerin valikoimat katsomaan läpi jos niissä vierailee.

Aloitimme ystäväni kanssa kierroksen The Whisky Exchangesta, joka kahden Lontoon kaupan lisäksi on iso peluri nettikaupassa. Molemmissa liikkeissä on kaksi kerrosta, joista alakerta on pyhitetty viskeille ja yläkerrassa on muita alkoholituotteita kattava valikoima. Ensimmäinen kohteemme oli Covent Gardenin liike. The Whisky Exchange mainostaa yli 10 000 tuotteen valikoimaa netissä, mutta ihan kaikkea änitä liikkeissä ei ole vaikka valikoimaa on tuhansittain. Pelkkien hyllyjen läpikäyntiin menee hyvin aikaa ja kun pääsee harvinaisempien viskien pariin niin niitä voisi tutkia lasien takaa tuntejakin. Covent Gardenissa on kymmeniä hyllymetrejä todella harvinaisia viskejä, kun taas heidän toisessa liikkeessään Fitzroviassa on niitä huomattavasti vähemmän. Perusvalikoimat molemmissa vaikuttavat suht samoilta. Hintataso ei pärjää nettikaupoille, mutta heiltä voi helpostikin löytyä sellaista mitä ei saa muualta. Itse kotiutin Mortlachin uudesta valikoimasta 16-vuotiaan mikä oli kaikissa muissa liikkeissä sillä hetkellä myyty loppuun. (Myöhemmin tosin olisin sen saanut £10 halvemmalla Heathrowlta). Ehdottomasti voin suositella molempia liikkeitä minkä tahansa alkoholin ystävälle. Nähtävyyksiä jo itsessään!

Jatkoimme matkaamme Berry Bros & Ruddille jonne kävellen pääsi vajaassa vartissa. Siinä missä The Whisky Exchangessa oli suht vähän asiakkaita oli täällä aikamoinen säpinä ja suurin osa asiakkaista vaikutti olevan hakemassa viiniä illan ruokapöytään. Viskihyllyillä ei lisäksemme muita asiakkaita näkynyt. Liikkeen tiloista olikin n. 80% varattu viineille. Muutaman sadan pullon valikoima oli ihan ok, mutta odotin enemmän heidän omia IB pullotteita hyllyyn. Niitä oli vain muutama kymmenen. Muutenkin pullot tuntuivat olevan satunnaisessa järjestyksessä oli vaikea hahmottaa tai etsiä jotain tiettyä.

Seuraava kohteemme The Whisky Shop oli jo alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä vilkkaan Piccadillyn varrella. The Whisky Shop on laajimmalla levinnyt ketju Isossa-Britanniassa ja heillä onkin liikkeitä Brightonista Fort Williamsiin yhteensä 19. Lontoossakin kaksi, joista vierailimme vain toisessa. En tiedä johtuuko tämän liikeen sijainnista, mutta valikoima oli painottunut vähän kalliimpiin nykypullotteisiin, joskin yhden hyllyn verran oli myös mielenkiintoisia IB pullotteita. Liike on suht pieni muutenkin ja valikoimaa muutamia satoja pulloja. He pullottavat myös itse jonkin verran ja nämä ovat olleet muissa The Whisky Shopeissa vahvasti yleensä esillä, täällä eivät. Olettaisin että se toinen Lontoon The Whisky Shop on tässäkin paremmin kunnostaunut. Käynti jäi lyhyeksi tällä kertaa.

Seuraavaksi oli kohteena The Hedonism Wines, jota itse odotin eniten etukäteen. He ostavat selkeästi paljonkin viskejä myös huutokaupoista sillä valikoimassa oli sen verran paljon vanhempaa ja erikoisempaa viskiä. Hinnat tosin olivat reilusti yli huutokauppahintojen. Eli jos lompakko taskussa pullottaa, niin ei silti kannata täällä innostua vaan ensin katsastaa nettihuutokaupat. Liike on kahdessa kerroksessa, josta alakerran ovat vallanneet viinit täysin. Viininystävä saattaakin päästää tänne päästessään pienet ilopissat housuihin. Yläkerrassa viskit ovat pääosassa, mutta noin puolet lattiatilasta vie muut alkoholit. Monien tislaamojen kohdalta löytyy vakuuttava tarjoama niin uusia kuin vanhojakin pulloja, sekä mausteena mielenkiintoisia IB-pulloja. Jos itse joskus pitäisin viskikauppaa, niin tämä olisi lähellä sitä. Vaikka mieli teki monen pullon kohdalla sanoa, että ostan, niin tyhjin kassein poistuimme myös täältä. Sen verran sekaisin tuli myös oltua, että jäi kuvat ottamatta. Finwhiskyn Instagramista voit tosin nähdä videota lähes kaikista paikoista. Liike sijaitsee kalliilla Mayfairin alueella ja hinnatkin ovat sitä tasoa. Uskon että menestystä riittää, mutta joitain pulloja saa jopa Alkosta halvemmalla kuin täältä. Silti viskituristille tämä on pakollinen kohde!

Välissä kävimme vielä The Whisky Exchangen toisen liikeen ja pienen mutkan parin ravintelin kautta, kunnes löysimme itsemme Sohon viskikaupoista ja -baareista. Erityisen maininnan ansaitsee The Milroy’s of Soho, joka on tunelmaltaan mahtava paikka. Eksyin tänne ensimmäisen kerran vuosia sitten ja yllätyksekseni löysin silloin itseni juuri avatusta alakerran salakapakasta. Salakapakkaan kuljetaan kirjahyllystä avautuvan oven läpi(so James Bond). Vuosien varrella yläkerran viskibaari on uuden omistuksen aikana kasvanut valikoiman ja laadun (sekä valitettavasti myös hinnan) osalta muhkeisiin mittoihin. Yläkerrassa on myytävänä lasikaapeissa lähes joka seinällä pulloja ja baarin valikoimasta löytyy useampi sata viskiä. Hinnoista huolimatta vietimme täällä aikaa parin dramin verran ja oli mukava keskustella erittäin asiantuntevan henkilökunnan kanssa.

Vierailimme nopeasti myös Gerry’s Wines & Spiritsissä, missä on ihan mukava valikoima, mutta hyllyt on hölmösti ja ahtaasti sijoiteltu. Tämä voi olla jollekin hyvä paikka käydä, mutta omaan silmään täältä ei mitään erikoista osunut. Samalla kadulla parin korttelin päässä on The Vintage House, joka onkin sitten ihan eri tason kauppa. Paras IB-valikoima mitä olen koskaan missään nähnyt. Lähes kymmenen hyllykköä eri IB-pullottajien tavaraa. Tänne joutui vielä palaamaan seuraavanakin päivänä hakemaan pari pulloa. Hinnoiltaan jonkun pullon voi varmasti löytää muualta edullisemmin, mutta mielelläni maksoin vähän korkeamman hinnan muutamasta itselleni mieluisesta pullosta joita en muualla aiemmin ollut nähnyt. Muukin valikoima on ihan kattava ja täältäkin saa myös muita alkoholituotteita. Harmillisesti en tullut ottaneeksi kuin yhden julkaisukelpoisen kuvan liikkeestä.

Lontoo on lennoiltaan suht edullinen viikonloppu kohde Suomesta, mutta taas hotelleiltaan suht hintava. Viskiturismiin saa helposti käytettyä koko viikonlopun ja se menee mukavasti kun muistaa nestetasapainosta huolehtimisen real alen ja dramien ohella. Tiesitkö muuten, että Lontoosta voit löytää myös viskiautomaatin, josta saa ostaa pussiviskiä? Harmillisesti baari josta tuohon automaattiin saa poletteja oli suljettu sunnuntaina, kun tämän ihmeen kohtasimme. Tällainen olisi hieno myös Suomessa!