Esittelyssä: Nouk Vály ja Solera Finland

Kuka olet ja miten päätynyt nykyisiin tehtäviin?

Nouk Vály, 26- vuotias mieshenkilö Helsingistä. Toimin täysipäiväisesti Solera Finland Oy:n väkevän portfolion brand ambassadorina.

Aloitin monen muun tapaan ravintola-alan puolivahingossa, ilman opiskelupohjaa. Pari hassua extravuoroa yökerhoissa ja ravintoloissa ystäväni Nicklas Gougoulitsaksen kautta vei mukanaan ja lopulta viski- ja olut maailmaan, jota pääsin harjoittamaan Teerenpeli Kampin palveluksessa. Ohessa tuli vielä työskenneltyä yökerhoissa, ravintoloissa ja teatterin aulabaarissa.

Tuolloin Teerenpelillä myös työskennellyt Jani Suomalainen vei huomioni myöskin cocktailmaailmaan ja herätti nälkäni erilaisiin konsepteihin, palvelumalleihin ja tekniikoihin aina baarityöskentelystä oluen panemiseen, sekä viskin valmistusprosessiin. Tässä vaiheessa pääsin myöskin vetämään ensimmäisiä tastingeja. Eli suuri kumarrus siihen suuntaan. Jälkeenpäin enemmän cocktailpuolesta kiinnostuneena pääsin sitä toteuttamaan Heathermill Oy:n leivissä kohdaten toisen, hyvin erilaisen tiennäyttäjän Tony Klärckin, jonne suuntaan toisen kumarruksen.

Seuraavat vuodet käytinkin syventyen rommiin, cocktaileihin ja ravintolakonsepteihin, osallistuen kouralliseen kilpailuja ja parin baarin/ravintolan avaamiseen. Toistaiseksi viimeiset ajat ravintoloissa vietin korkean volyymin cocktailbaareissa, sekä luksushotellin aulabaarissa palvelumallia sisäistäen, kunnes lyöttäydyin yhteen hyvän ystäväni ja esimieheni Robert Alnitin kanssa. Ensimmäinen vuosi takana brand ambassadorin tehtävissä on ollut suunnattoman opettavainen, enkä voisi olla tyytyväisempi uravalintaani.

Kerro lyhyesti edustamastasi maahantuojasta?

Solera Finland Oy toimii pohjoismaisessa alkoholimonopolissa, eli Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Keskitymme suurimmilta osin partner business- malliin, mutta viinipuolella löytyy myös laajasti omia tuotemerkkejä. Suurin osa portfoliotamme keskittyy viineihin, mutta väkevä salkkumme laajenee jatkuvasti ja aika onnellisestihan sen takana seistään. Viimeisimpänä lisänä aloimme tuomaan tuotteita myös päivittäistavarakaupan puolelle, joista esimerkkinä Ginger Joe.

Mitä viskimerkkejä edustatte?

Viskivalikoimamme keskittyy tällä hetkellä 100% Skotlantiin. Toimimme viskien osalta pääasiassa Inverhouse Distillersin, sekä Loch Lomond Groupin kanssa.

Inverhouse Distillersin puolesta tuomme maahan Speysidestä ja Highlandeilta erinomaisia viskejä, kuten; Old Pulteney, Balblair, AnCnoc, Speyburn, sekä blended whiskyna Hankey Bannister.

Loch Lomond Groupilta tuomme tällä hetkellä pelkästään Inchmurrin sarjaa, mutta mikäli kaikki menee oikeaan suuntaan, saattaa vuoden mittaan tulla positiivisia yllätyksiä sieltä suunnalta!

Mitä ja miten painotatte portfoliossanne?

Painottaminen tapahtuu kausittain eri tuotemerkeille sekä kategorioille, nojautuen päämiehen kanssa sovittuun agendaan. Markkinoinnin kannalta haastavassa miljöössä työskentely ohjaa jonkin verran painopisteitä messuihin ja muihin yleisötapahtumiin.

Ketkä ovat tärkeimmät yhteistyökumppaninne?

HoReCa, Alko ja Tukut/Jakelijat

Minkälaista kilpailu on Suomessa?

Oman kokemuksen mukaan Suomessa ollaan äärimmäisen kiinnostuneita viskistä, jonka kautta laajalle tarjonnalle on tilaa. Laajaa tarjontaa myös tosiaankin löytyy, ja sen vanaveteen on helppoa pienempien tuotteiden ja kokonaisten tuotemerkkienkin eksyä. Laajan salkun kanssa jatkuvasti aktiivisena ja suuren yleisön edessä pysyminen voi kausittain olla haasteellista, mutta yleisesti ottaen jo maassa olevan kiinnostuksen, sekä ulkomaan matkoilta tuotujen uusien tuttavuuksien avustuksella viski liikkuu maassa ympäri vuoden. Syntyseuduilla Skotlannissa tislaamot ja brändit tekevät jatkuvasti yhteistyötä ja auttavat toisiaan, joka selvästikkin tarttuu myös jakeluun. Tuntuu että yhä useampi ymmärtää kokonaismarkkinan kasvun olevan yhteisvastuullinen tekijä. Jos yksi viskibrändi saa opastuksellaan houkuteltua esille uusia viskinjuojia, on se kaikille positiivinen tekijä.

Millainen toimintaympäristö Suomi on yrityksellenne?

Kuten edellä mainitsinkin, yrityksemme toimii pelkästään pohjoismaisessa alkoholimonopolissa, joten Suomi on varsin suotuisa malliimme. Kuluttajan kiinnostus on äärimmäisen korkealla, joka luonnollisesti helpottaa työtämme mittavissa määrin. Alkoholilainsäädännön myötä suurin osa näistä kohtaamisista sijoittuu messuille, tastingeihin, pop- up baareihin ja takeovereihin. Suuri osa asiakaskohtaamisista jää kuitenkin baarimestareille jotka työskentelevät tuotteiden kanssa, tällöin voimme vain parhaamme mukaan helpottaa heidän työtään antamalla työkaluja ja koulutuksia tarpeiden mukaan.

Miten alkoholilain uudistus vaikutti toimintaanne?

Henkilökohtaisesti minun työhöni muutokset vaikuttivat vähän. Myynnillisesti alkon kävijämäärän tippuminen lonkeron siirtyessä päivittäistavarakauppaan voi vaikuttaa heräteostospulloihin radikaalistikin. Festivaaleilla lakiuudistukset ovat helpottaneet toimintaa yhtenäisen anniskelualueen johdosta. Oluiden ja valmiiden juomasekoitusten parissa työskentelevien piirissä muutokset ovat varmastikkin olleet mittavasti suuremmat. Veronkorotukset nostavat korkeamman alkoholipitoisuuden omaavien tuotteiden hintaa ja sitä kautta myös kynnystä ostopäätökseen.

Mitä Suomessa pitäisi vielä muuttaa?

Henkilökohtaisena mielipiteenä mainittakoon premium ja/tai super premium- alkoholien markkinoinnin löysääminen, jotta saisimme ohjastettua kuluttajia parempiin juomatottumuksiin. Myöskin tastingien ja koulutusten avoin markkinointi suoraan kuluttajalle olisi toivottavaa, pyrkien jälleen määrän tarpeen muuttuvan valtakunnallisesti vähempään, mutta laadukkaamman alkoholin kulutukseen. Mainittakoon vielä äärimmäisen korkea verotus ja niin edespäin hinnat, jotka ohjaavat ilmeisen suuren osan kuluttajista ostamaan väkevät sekä miedot alkoholijuomansa Virosta ja Latviasta huomattavasti huokeampaan hintaan.

Mihin panostatte lähitulevaisuudessa?

Väkevä portfoliomme koki muutoksia 2018-2019 vaihteessa, ja laajennuksia jatketaan yhä. Loppuvuodesta 2018 ja alkuvuodesta 2019 riveihimme on liittynyt paljon uusia taloja, kuten kotimaiset Ägräs ja Tenu, sekä PT puolella Maku brewing. Ulkomaisissa mainittakoot SPI:n laajennukset rommi- ja agave markkinoille, kuten myös Collection spiritsin kanssa yhteistyön aloittaminen, tuoden mukanaan rommia, giniä ja mezcalia. Viimevuoden lopulla tehty SMWS 20- vuotis juhlaviski yhteistyössä Loch Lomond groupin kanssa poikii varmastikkin tekemistä heidän osaltaan, kuten myös Inverhouse distillersin uusien tuotteiden, kuten Old Pulteneyn päivitetyn tuoteperheen lanseeraminen pitää kiireisenä. Ympäripyöreästi sanottuna mainittakoon brändien tunnettavuuden lisääminen ja aseman vakauttaminen, sekä kuluttajien tavoittaminen mahdollisimman laajasti.

Mitä viskejä on tulossa ja miten niitä pääsee maistamaan?

Lähdetään liikkeelle jo mainitsemastani Loch Lomond SMWS 20th anniversary single caskista, jonka teimme yhteistyössä Suomen mallaswhiskyseuran ja Loch Lomondin kanssa erittäin rajoitetun erän. Tuote löytää tiensä alkon hyllylle keväällä 2019, hyvinkin lyhyeksi aikaa, rajoitetun saatavuutensa takia. Janoisimmat pääsivät maistamaan tuotetta jo Uisge- viskifestivaalilla. Laajennuksia tapahtuu Loch Lomondin lisäksi myös Inverhouse Distillersillä. Old Pulteneyn entinen 12, 17 ja 21 tuoteperhe muuttuu 12, Huddart, 15, 18 ja 25 jengiksi. Kaikkia näistä tuotteista emme saa laajaan levitykseen kotimaassamme, mutta uskomme vahvasti näistä yhden tai kahdenkin päätyvän alkon hyllyille, josta kuluttaja voi ne helpoiten lunastaa. 25 vuotiaan ollessa harvinaisempaa herkkua, esittelemme ja maistatamme sitä halukkaille Solera Finlandin tastingeissa. Tislaamoiden varastoissa kypsyy jatkuvasti mahdollisia uusia laajennuksia, mutta osa vaikean saatavuutensa takia jää joko pelkkään ravintolamyyntiin, tai tasting käyttöön.

Millä tavoin edistätte yhteistyötä kuluttajiin ja viskiharrastajiin?

Suurimpina tekijöinä kuluttajakommunikointiimme ovat messut/suuret yleisötapahtumat, ravintola-asiakkuudet, sekä tastingit. Nämä ovat mahtavia tilaisuuksia tehdä uudet tuotteet tutuiksi ja voimistaa vanhojen tuotteiden tunnettavuutta kuluttajalle sopivaan hintaan.