Mortlach 16 yo

Vertailussa kolme eri batchia

Mortlach päätti vuonna 2018, jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä, uudistaa perusrangensa. Edellinen perusrangen lanseeraus puolen litran pulloineen, NASseineen ja pöljine hintoineen ei ollut kovin onnistunut. Omistajansa Diageon portfoliossa Mortlach on aina vahvasti ollut blendeihin käytetty viski, mutta ns. Flora&Fauna sarjan 16-vuotiaan huikean menestyksen myötä Diageo toi markkinoille laajemminkin tislaamon tuotokset. Gordon&MacPhail on myös vuosikymmenet pullottanut jatkuvana rangena 15-, 21- ja 25-vuotiaita, ja luonut mainetta tislaamolle. Vanha jo markkinoilta poistunut Flora&Fauna sarjan Mortlach oli 16-vuotias. Sitä tosin onneksemme liikkuu säännöllisesti huutokaupoissa n. 200€ hintaan . Uudessa rangessa on myös 16-vuotias, joka poikkeaa Flora&Fauna sarjan 16-vuotiaasta.

Oli kyse minkä tahansa tislaamon perusrangen viskistä, niin siitä tehdään jatkuvasti uusia batcheja, joita pullotetaan samalla etiketillä. Yleensä eri batchit voi tunnistaa pullon kyljessä olevasta laserkoodatusta koodista tai päivämäärästä. Mortlachin 16-vuotiaasta tuli ensimmäinen batch koodilla L8283DM004. Hurjan koodinpurkamisen jälkeen viskiyhteisö osaa kertoa, että koodissa ensimmäinen numero kertoo vuosiluvun viimeisen numeron. Sen perässä olevat kolme numeroa kertovat kyseisen vuoden päivän juoksevan numeron. Tästä saamme tiedon milloin viski on pullotettu. Eli tämä viski on pullotettu vuoden 2018 283:s päivä, joka Googlen mukaan on 10.10.2018. Koodin lopun DM numero ei liity pullotukseen.

Tämän ensimmäisen batchin lisäksi onnistuin saamaan käsiini samplet kahdesta muusta batchista vuodelta 2019. Kiitos Vellu Höök ja Esa Bärlund! Nyt voi olla jo herännyt ihmetys, miksi olen maistamassa kolmea ”samaa” viskiä. 16-vuotias sai julkaisun jälkeen valtavan hyvät arvostelut ja suositukset, mutta myöhemmin uusien batchien tultua kauppoihin, syttyi Internetissä punalamppu ja saimme lukea tarinoita 16-vuotiaan laadun muutoksesta. En mistään tähän mennessä ole löytänyt tarkempaa empiiristä tutkimusta useamman batchin maistelusta rinnakkain, joten otin tästä mieluisan tehtävän itselleni. Maistoin nämä kolme kahteen eri kertaan joulu- ja maaliskuussa. Aloitetaan nuoteilla:

L8283DM004 – 10.10.2018

  • Nenä: Palanutta kinuskia, erikeeper, tammi, vähän kukkaisuutta, monipuolinen balanssi, kypsyys
  • Maku: Vanha sherry ja lihaisuus, rusina, appelsiini, nahka, pehmeä täyteläisyys, runsaus, balanssi

L9016DM001 – 16.01.2019

  • Nenä: Toffee, tammi, vahvempi kukkaisuus ja hedelmäisyys, tässäkin vielä erikeeperi, pehmeys, häivähdys minttua
  • Maku: Lievempi versio edellisestä, ei vanhan sherryn makua heti mutta pieni häivähdys lopussa, viikunoita, likainen kitkerä, pippurinen jälkimaku

L9233DM004 – 21.08.2019

  • Nenä: Toffee, tammi, vahvempi kukkaisuus ja hedelmäisyys, minttu, terävyys
  • Maku: Lihaisuus, kitkeryys, tamminen jälkimaku, sitrus, paluuta täyteläisyyteen, pieni pippuri, refill tammi, piparminttu

Värin ja tuoksun perusteella voi sanoa olevan kyse samasta viskistä, vaikka nuoteissa jonkin verran eroja onkin. Tuoksun osalta ensimmäisen version erikeeperi muuttuu jotenkin minttuiseksi uudempaan mennessä. Maun osalta taas balanssi ja monipuolisuus heikkenee uutta kohti; maun perusteella tulee tunne, että refill tynnyreiden määrä on uudemmissa batcheissa suurempi.

Ensimmäinen versio on mielestäni ensimaistelusta lähtien ollut erinomainen viski ja pysyn tässä kannassa edelleen. Kahden maistelun perusteella voin kuitenkin olla viskiyhteisön kanssa samaa mieltä siitä, että ihan samasta viskistä ei ole enää kyse ja laatu on vähän heikentynyt. Siltikin kaikki kolme ovat omaan makuuni hyviä viskejä ja jopa hinta-laatusuhde on mielestäni kohdallaan. Ensimmäisessä batchissa olemme toki saaneet ehkä jotain spesiaalia. Harmillista silti, että näin yritetään viskiyhteisöä viilata linssiin. Sanoisin, että tällainen kikkailu on ihan turhaa.

Entäs sitten vertailu Flora&Fauna sarjan 16-vuotiaaseen, mikä on ollut monille se syy rakasttua Mortlachiin. Omasta mielestäni tämä uusi on jopa parempi, mutta nämähän ovat makuasioita. Pitääkin seuraavaksi ottaa rinnakkain nämä vertailuun!