Viking Line Cinderella Whisky Fair 2023

Cinderellan viskiristeilyä Tukholmasta mainostetaan maailman suurimpana kelluvana viskimessuna. Vertailukohtia on vähän, mutta yhden autokannen valtaavat messut ovat massiviset. Risteilyjä on kolme peräkkäin to-su välisellä ajalla ja ne ovat käytännössä loppuunmyytyjä. Lähes kaikki matkustajat (1500 henkeä) ovat mukana messuilla. Näytteilleasettajia oli tänä vuonna lähes 40 kpl. Tastingeja oli 36 kpl per risteily. Itse asettaisin sen kooltaan Cinderellan Uisgen ja London Whisky Shown väliin.

Messut tulevat myyntiin yleensä edellisen kesän aikana ja etenkin ensimmäinen torstain risteily myydään nopeasti loppuun. Monet haluavat päästä ostamaan messuille tulevia pieniä eriä erikoisuuksia, joita ei välttämättä saa mistään muualta. Todella moni tislaamo pullottaa omat single caskinsa vain Cinderellan risteilylle. Mainittakoon näistä esim. Kyrö ja Ian MacLeodin Cigar Malt. Tomintoul oli tänä vuonna tuonut jopa kolme lähes 20-vuotiasta single caskia, jotka olivat kaikki todella hyviä. Mutta saattaa siis olla, että jos otat perjantain tai lauantain risteilyn, et pääse ostamaan kaikkia mahdollisia tarjolla olevia viskejä. Tai vaikka ottaisit torstainkin, niin VIP-lipun ostamalla pääset vielä muutamia minuutteja ennen muita autokannelle, minne onkin jo 15 minuuttia ennen todella pitkä jono.

Itse lippu risteilyineen maksaa noin 100€/hlö ja sisältää 200 kruunun arvosta maistelulipukkeita. Messuilla pääsee todella laajasti maistelemaan myynnissä olevia tuotteita alkaen 20 kruunulla. Lisää maistelulipukkeita voi ostaa autokannen infopisteeltä. Tarjolla olevia maistiaisia onkin niin paljon, että jos haluaa oikeasti ehtiä kaikille standeille ja nauttimaan kiinnostavista viskeistä, ei yksi risteily riitä mitenkään. Tänä vuonna messut olivat auki viisi tuntia ensimmäisenä ilta ja kaksi tuntia paluupäivänä. Messujen ajan laiva seisoo satamassa, joten autokannella on turvallista olla. Tastingeja järjestetään myös messujen aukiolon ulkopuolella, mikä kannattaa ottaa huomioon omia aikatauluja suunnitellessa.

Aloitin itse oman reissuni aamulennolla Tukholmaan. Tukholmassa ehdin vielä hyvin ennen laivan lähtöä käydä lounaalla ja parit viskibaarit läpi. Vahva suositus Ardbeg Embassylle ja Accuratille. Laivalle ei sinänsä ole kiire, kaikki pääsevät varmasti sisään ennen kuin messujen ovet avautuvat. Paluumatkalle valitsin toisen Viking Linen laivan, joka lähtee puoli tuntia Cinderellaa aiemmin, eli satamassa pääsin käytännössä vaan kävelemään terminaalin kautta toiseen laivaan.

Tänä vuonna oli myös netin kautta ennakkomyynti, jossa oli tarjolla nopeimmille vähän harvinaisempia ja arvokkaampia viskejä. Itse messuilla olevista viskeistä kiersi listaa netissä etukäteen, sen saanee pyytämällä Viking Linelta, jos ei muuten jossain törmää. Tapahtuma-alueen kartta olisi myös ollut kätevä apu suunnitteluun. Itse tapahtuman infovihko oli hyvä ja olisi kokonaisuudessaan ollut hyödyllinen saada etukäteen.

Nämä messut kannattaa jokaisen viskinystävän kokea vähintään kerran elämässään. Tarjolla on jokaiselle varmasti mieleisiä viskejä enemmän kuin ehtii nauttimaan. Viking Line järjestää myös Suomesta Gracella kaksi kertaa vuodessa viskiristeilyjä, mutta harrastajalle tämä ei muutaman käyntikerran jälkeen oikein enää tarjoa kovin suuria elämyksiä. Gracella yleensä on alle 100 osallistujaa ja vain yksi tasting ohjelmassa. Itse messut ovat tax freen sisällä ja osittain muiden matkustajien keskellä. Pienellä kehityspanoksella niistakin saataisiin huomattavasti paremmat, mutta toistaiseksi ne ovat enemmänkin menneet huonompaan suuntaan kuin kehittyneet.

Kolme vinkkiä Cinderellan viskiristeilylle:

  1. Varaa risteily ajoissa, mielellään jo edellisenä kesänä. Kannattaa seurata sivua https://www.vikingline.se/hitta-resa/kryssningar/temakryssningar/whiskykryssningar/ ajankohtien osalta
  2. Suunnittele risteily etukäteen. Pyydä lista viskeistä Viking Linelta etukäteen. Tapahtumakartan saa satamassa, joten siihen kannattaa alkaa tutustumaan heti
  3. Suunnittele ruokailut ja tastingit etukäteen. Messut olivat tänä vuonna auki klo 17-22 ja klo 11-13.

Pyysin myös tekoälyä kirjoittamaan jutun samaisesta viskiristeilystä. Mitäs mieltä kumpi on parempi? 😀

If you’re a fan of whisky, cruising, and Scandinavian culture, then the Viking Line Cinderella Whisky Cruise is an experience not to be missed. This unique voyage takes you on a two-day journey through the picturesque archipelago of Stockholm, Sweden, while sampling some of the finest whiskies from around the world.

The cruise is operated by Viking Line, one of the leading ferry companies in the Baltic Sea region. The company’s flagship vessel, the Cinderella, is a modern and luxurious ship that boasts a range of amenities and activities for guests to enjoy. Onboard, you’ll find restaurants, bars, shops, a spa, and even a nightclub to keep you entertained throughout the journey.

But it’s the whisky that’s the star of the show on this cruise. The Cinderella Whisky Bar is the centerpiece of the ship, offering an impressive selection of more than 200 whiskies from Scotland, Ireland, the United States, Japan, and beyond. Whether you’re a seasoned connoisseur or a curious novice, there’s something for everyone to discover and enjoy.

The cruise also includes several whisky tastings and seminars led by expert guides who share their knowledge and passion for the spirit. You’ll have the opportunity to learn about the history of whisky, the various styles and regions, and how to properly taste and appreciate the nuances of different expressions.

But the whisky experience doesn’t end onboard. The cruise also includes a visit to the historic Mackmyra whisky distillery, located in the heart of Sweden’s whisky country. Here, you’ll get an up-close look at the whisky-making process and sample some of Mackmyra’s award-winning single malts.

Of course, there’s more to the Viking Line Cinderella Whisky Cruise than just whisky. The stunning scenery of the Stockholm archipelago provides a beautiful backdrop for the journey, and there are plenty of opportunities to explore the islands and towns along the way. The cruise also includes delicious meals featuring Scandinavian and international cuisine, as well as live music and entertainment.

In conclusion, the Viking Line Cinderella Whisky Cruise is a unique and unforgettable experience for anyone who loves whisky, cruising, and adventure. With its world-class whiskies, expert guides, stunning scenery, and luxurious amenities, this is a journey that’s sure to leave a lasting impression. So why not raise a glass and set sail on the ultimate whisky adventure?”